Transnistria

0 661

Republica Moldova a pierdut controlul asupra regiunii în urma intervenției armatei ruse (armata a 14-a) în conflictul din Transnistria. După ce Moldova a primit statutul de membru al ONU (2 martie 1992), președintele moldovean Mircea Snegur a autorizat o intervenție militară împotriva forțelor rebele care au atacat posturile de poliție loiale Chișinăului. Rebelii, ajutați de trupele ruse, și-au consolidat controlul asupra părții majoritare a zonei. Autoritățile ruse au contribuit din punct de vedere militar și politic la crearea regimului separatist din Transnistria. Militarii Armatei a 14-ea au luptat de partea forțelor separatiste. Armata moldovenească s-a aflat în inferioritate, lucru care a împiedicat Republica Moldova să recâștige controlul asupra Transnistriei. În 21 iulie 1992 a fost semnat un acord de încetare a focului.

În cadrul neocierilor în formatul ”5+2” din noiemrbie 2017 și aprilie 2018 au fost semnate șase înțelegeri între Chișinău și Tirasol referitoare la înlăturarea unor bariere în relațiile dintre locuitorii de pe cele două maluri ale Nistrului. Chișinăul și Tiraspolul au ajuns la un acord privind plăcuțele de înmatriculare a autovehiculelor din regiunea transnistreană, așa încât acestea să poată participa în traficul internațional. Un alt ccord agreat de părţi prevede accesul necondiționat al fermierilor din raionul Dubăsari, domiciliaţi în stânga Nistrului la terenurile lor agricole începând din august. Alte patru protocoale semnate în noiembrie 2017 prevăd redeschiderea podul rutier peste Nistru dintre localitățile Gura Bîcului – Bîcioc, funcționarea școlilor cu predare în grafia latină, recunoașterea diplomelor transnistrene și restabilirea legăturilor telefonice între malurile Nistrului. În ce priveşte conexiunea telefonică progrese majore nu s-au înregistrat. Termenul de realizare a acestei înțelegeri a fost trasat din start pentru cinci ani. Alte două puncte ține de subiecte extrem de sensibile: problema dosarelor penale şi cea a drepturilor omului, inclusiv libera circulație.

Negocierile în formatul 5+2 privind reglementarea Transnistreană urmează să fie reluată din toamna acestui an. Despre asta a anunțat șeful Misiunii OSCE în Moldova, Claus Neukirch.

Ştiri relevante:

1.
LEAHU: ”Dacă va fi semnat un acord militar între Republica Moldova și Federația Rusă, vor fi anulate toate înțelegerile pe care le avem cu NATO și UE”

Opinii ENG