LEAHU: ”Dacă va fi semnat un acord militar între Republica Moldova și Federația Rusă, vor fi anulate toate înțelegerile pe care le avem cu NATO și UE”

0 1,056

Interviu cu Ion Leahu, fost membru al Comisiei Unificate de Control

Federația Rusă propune să inițieze procesul de utilizare a munițiilor stocate lângă satul Colbasna în regiunea transnistreană a Republicii Moldova, fiind gata să instaleze echipamentul necesar în acest sens. Anunțul a fost făcut de ministrul rus al Apărării Serghei Șoigu la întțlnirea cu șeful statului Igor Dodon.  

-Asta nu trebuie să ne sperie. Probabil, Șoigu a trebuit să vină la Chișinău cu o propunere care ar fi acceptată de populația din dreapta Nistrului în calitate de prim pas pentru restartul realțiilor moldo-ruse. Distrugerea unei cantități atât de mari de armament este imposibilă cu o singură cameră, oricât de performant ar fi utilajul. Mai mult, pentru aceasta este nevoie de un acord interstatal. Unul a fost semnat încă în 1992 doar că nu a fost ratificat de Rusia. Acum ori va fi ratificat acel acord, ori va fi încheiat altul. Aceasta va dura însă în timp. Nu cred că se va reuși distrugerea măcar a unui obuz până la alegerile prezindențiale din Moldova. Nu trebuie să se gândească nimeni că dacă depozitul cu armament va fi lichidat, Rusia își va retrage armata. Nu va fi așa. Mai mult, Moscova va încerca chiar să-și mărească prezența militară.  

Ministrul Apărării Federației Ruse, Serghei Șoigu, insistă asupra semnării cât mai urgente a unui acord militar între Republica Moldova și Rusia pentru o perioadă de trei ani. Potrivit Ministerului rus al Apărării despre aceasta s-a discutat la Chișinău.

-Iată acest lucru ar trebui să ne pună în gardă. Această colaborare presupune mai multe domenii, inclusiv pe segmentul pregătirea de luptă, doctrina militară, tactica de luptă, etc. Asta mai înseamnă că trebuie să fie definitivat inamicul. Nu poți lupta cu aerul. Iar aici Moldovei îi vor fi cerute lucruri, pur și simplu, inadmisibile. Noi suntem legați de Parteneriatul pentru Pace din cadrul NATO, suntem parte a altor acorduri cu UE. Dacă se va insista pe acest acord moldo-rus și aceasta va fi semnat, celelalte programe vor fi anulate, iar asta e un lucru grav.

Vă rog să daţi o apreciere ultimelor vizite ale exponentului Kremlinului Dmitri Kozak la Chişinău. Toate asocierile care se fac cu acest nume duc la ideea federalizării ţării…

-Vizitele lui Kozac la Chișinău cel mai puțin sunt legate de o eventuală federalizare a Republicii Moldova. Misiunea lui e de a forma în Moldova o forță politică și economică, capabilă de a plasa țara noastră pe calea aderării la interesele Federației Ruse: EUAZES, Tratatul de colaborare pentru securitate și altele și, respectiv, renunțarea la parcursul european. În caz că acest scop va fi atins, cu Transnistria se va găsi o modalitate de a o integra în Republica Moldova, fără a-i leza suveranitatea.

După vreo zece ani de lipsă a oricărei colaborări în domeniul apărării cu Rusia, iată că ministrul Pavel Voicu a fost la Moscova unde s-a întâlnit cu omologul său rus Serghei Şoigu. Voicu a declarat că Rusia este partenerul strategic al Moldovei. Declaraţia e făcută în contextul în care armata rusă continuă să staţioneze pe teritoriul Republicii Moldova..

-Declarațiile lui Voicu se încadrează în opțiunile Federației Ruse și ale partenerilor ei din Republica Moldova. Cine ar putea să mai fie pentru PSRM Rusia, dacă nu partener strategic? Prezența trupelor militare ale Rusiei în Moldova pentru ei nu este o pocară, ci un element sensibil de susținere. Logica e specifică.

Există aprecieri exacte cât armament este stocat azi în regiunea transnistreană?

– Da, specialiștii de la Ministerul Apărării a Republicii Moldova și din cadrul Misiunii OSCE în Moldova cunosc foarte bine aceste cifre. Aproximativ 22 de mii de tone de armament la Cobasna; dotarea Grupului Operativ al Trupelor Rusești (GOTR) (cam 200 de persoane); dotarea batalionului de menținere a păcii; asigurarea trupelor armate ale regimului secesionist: 4-5 mii armata. Cam atâta. Restul structurile de forță, plus rezerva pentru cazuri speciale.

Cât de periculoasă este armata transnistreană pentru Moldova? Iar pentru Ucraina?

-În raport cu Moldova, forțelele trasnistrene sunt comparativ egale. Avantajul lor e accentul pe trupe cu destinație specială. Respectiv, este mai înalt nivelul de pregătire personală, posibilitatea de a se antrena eficient, nu duc lipsă de cartușe, proiectile, carburanți, au în dotare a 18-20 de tancuri, modernizate și gata de luptă. Pentru Ucraina pericolul e mai mic. Implicarea acestor forțe în acțiuni de luptă ar putea sustrage anumite contingente ucrainene din luptele în Donbas.

În ultimii ani negocierile dintre Chişinău şi Tiraspol au evoluat şi s-a ajuns la mai multe înţelegeri care au fost implementate. Cum credeţi că vor evolua lucrurile de acum încolo, în condiţiile în care una dintre componentele coaliţiei de guvernare, PSRM, promovează la greu interesele Rusiei şi cu orice ocazie pleacă la consultări la Moscova iar vice-premier pentru reintegrare, Vasile Şova, este exponentul PSRM.  

– Absolut toate înțelegerile Tiraspol-Chișinău au fost adoptate cu consimțământul Moscovei. Nu putea să fie altfel. Dacă ați observat, Dodon promovează înțelegeri pe domeniu, lucru pe care nu-l agrea categoric fosta Guvernare – asigurarea relațiilor în domeniul bancar. Astfel, este clar că și pe viitor se vor cere de la Chișinău cedări fără a urni din loc problema integrării statului.

Opinii ENG