Avertisment: Moldova se înclină tot mai mult spre Rusia
Bill Shuster, politician, fost congresman, SUA
Agresivitatea din ce în ce mai mare a Rusiei în direcția vecinilor săi și implicarea ocazională a Occidentului a îngreunat viața țărilor prinse între două focuri. Unele state ex-sovietice au aplicat acum o abordare “familiară” pentru a face față situației; joacă pe ambele părți ale baricadei dorind să vadă cât de departe se poate ajunge. Este opinia fostului senator american Bill Shuster publicată de Washingtontimes.com.
Un exemplu relevant la acest capitol este Republica Moldova, o țara mica dar importantă din punct de vedere strategic, al cărei prim-ministru, Maia Sandu va întreprinde o vizită în Statele Unite, în zilele următoare.
Analizând istoricul recent, Moldova ar fi putut fi un candidat bun pentru a se apropia de Occident. Liderii politici din guvernul precedent, printre care și prim-vicepreședintele Parlamentului , Vlad Plahotniuc au optat pentru o relație economică și politică mai puternică cu Uniunea Europeană și Statele Unite, conștientizând oportunitățile extinse de comerț pe care aceste relații le oferă. Ei au acționat conștientizând pe deplin că anexarea Crimeei de către Rusia ar putea deveni un model valabil și pentru Moldova. Trebuie să recunoaștem și faptul că eforturile lui Plahotniuc au apărut pe fonul unei campanii de intimidare lansată de Moscova împotriva sa prin deschiderea unor dosare penale și amenințări de altă natură.
Premierul Maia Sandu folosește în discursurile sale o retorica similară cu cea a guvernării precedente, accentuând rolul unui guvern mai deschis, democratic, care să poată lucra cu aliații occidentali. Sandu exprimă adesea o poziție pro-europeană, promițând totodată reforme politice, economice și anticorupție.
Poziția ei nu este însă împărtășită de alți oficiali ai guvernului și în special de președinte Igor Dodon. Dodon, care a fost ales în funcție prin vot direct de către popor, a dat de înțeles că se înclină mai mult spre Est, spre o alianță cu Kremlinul.