Achiziționarea recentă a unui sistem de rachete antitanc de către Estonia a determinat mass-media pro-Kremlin să scrie articole lipsite de logică și în bătaie de joc.
Forțele de apărare din Estonia au ajuns în atenția mașinăriei de dezinformare pro-Kremlin, ascunsă în spatele presei locale, între care Sputnik, Baltnews și Rubaltic. Pe lângă știrile care constă, de obicei, din informațiile prezentate în comunicate de presă oficiale ale structurilor de apărare, însoțite de titluri provocatoare, există și articole care critică dur politica de apărare a statelor Baltice.
Unul dintre aceste articole, publicat de Sputnik Estonia, spune că Rusia nu este o amenințare. În pofida afirmațiilor goale, Moscova folosește în continuare împotriva vecinilor săi dezinformarea, rachetele balistice și continuă să le înconjoare cu baze militare.
Ridiculizare
Articolului începe cu așa-numita „ha-ha-gandă”, iar autorii textului afirmă că racheta anti-tanc, achiziționată recent, „a devenit o jucărie preferată” și un „simbol de auto-consolare” pentru Estonia.
Amenințări
În afară de ridiculizare, articolul are drept scop să-i sperie pe oameni. Autorii afirmă că stocul de rachete achiziționate ar putea fi deteriorat din cauza „greșelilor de depozitare”, „organizațiilor teroriste internaționale” și „incendiilor forestiere”.
Cifre distorsionate
Articolul operează cu date și cifre care, în esență, sunt eronate. Sputnik susține că deficitul bugetar al Estoniei este de 1,3 miliarde de euro. De fapt, în 2018, Guvernul a înregistrat un profit de 120 de milioane de euro, iar bugetul Ministerului Apărării, care a însumat 586 de milioane de dolari, a crescut cu doar patru milioane de euro.
Într-un articol publicat în revista „Sydur” a Forțelor Estoniene de Apărare se menționează că cele mai frecvente subiecte legate de apărare de care este interesată presa pro-Kremlin se referă la:
- ”NATO este un agresor”. Această afirmație este folosită de obicei în timpul exercițiilor militare, pe care Kremlinul le consideră provocatoare;
- ”NATO nu va proteja Estonia”. Atunci când despre asta se scrie în țările occidentale, Kremlinul o folosește activ în avantajul său;
- ”Localnicii sunt împotriva NATO”. Cetățenii se opun fie amplasării trupelor NATO pe teritoriul țării, fie deoarece sunt afectate bugetele sociale, din cauza costurilor militare mari;
- ”Estoniei îi lipsește încrederea”. Afirmația- este utilizată atunci când se publică ratingul puterii militare a țărilor lumii sau când vine vorba de achiziționarea de arme.
- ”Rusofobie și isterie”. Mass-media pro-Kremlin spune că Țările Baltice seamănă panică, deoarece văd o amenințare în faptul că Rusia încearcă să câștige susținerea forțelor aliate care să restricționeze dezvoltarea economiilor baltice.
Scopul unor astfel de narațiuni pro-Kremlin este să semene discordie în societate și să prezinte Estonia drept un stat eșuat, ale cărui „vremuri de aur” au fost pe când făcea parte din Uniunea Sovietică.