Conturile oficiale de Twitter ale diplomaților ruși au început să utilizeze activ hashtag-ul #TruthAboutWWII în încercarea de a justifica semnarea de către Uniunea Sovietică a pactului de non-agresiune între Germania nazistă și URSS.
În ultimii ani, Rusia și-a folosit conturile oficiale de Twitter urmărind un obiectiv principal: să-și dojenească criticii și să-i troleze pe oficialii occidentali. Conturile de Twitter ale Ministerului rus al Afacerilor Externe și ale ambasadelor Rusiei în Marea Britanie, Canada, SUA, Africa de Sud și reprezentantul Moscovi la OSCE au avut o activitate specială în acest sens.
Așa cum am menționat anterior, Kremlinul are tendința să folosească diverse modele de propagandă. În acest caz, pentru răspândirea dezinformării este utilizat modelul tradițional, prin influența mass-media finanțate de stat, cum ar fi RT și Sputnik, sau prin intermediul conturilor de social media. Adesea, o mare parte din profiluri sunt boți și trolli nu pretind că sunt deținute oficial de Kremlin, dar unele dintre ele sunt canale pentru distribuirea informațiilor oficiale de pe conturile Twitter ale diplomaților ruși.
#TruthAboutWWII
În data de 19 august 2019, contul oficial de Twitter al Misiunii Federației Rusiei pe lângă OSCE a anunțat lansarea hashtag-ului #TruthAboutWWII, dedicat „publicațiilor pe Twitter” la tema „Premise legale internaționale pentru izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial”.
Imediat după lansarea hashtag-ul #TruthAboutWWII, alte conturi oficiale ale diplomației ruse au început foarte activ să-l distribuie. Unul dintre principalele argumente folosite pentru a justifica semnarea pactului sovietic-nazist de neagresiune era că URSS a fost obligată să semneze acest acord.
Analistul proiectului DFRLab Eto Buziashvili a analizat distribuția hashtag-ului #TruthAboutWWII folosind aplicația Hoaxy, un instrument ce vizualizează distribuirea eventualelor acuzații și verifică faptele. Rezultatele au arătat că cele două conturi principale care au contribuit la răspândirea hashtagului au fost: cel al misiunii ruse pe lângă OSCE, al ambasadei din Statele Unite și misiunea Rusiei pe lângă Uniunea Europeană.
Începând din 19 august, conturile diplomației ruse au fost relativ active în comparație cu perioada 1-18 august.
În ajunul marcării a 80 de ani de la semnarea Pactului Molotov-Ribbentrop, conturile oficiale de Twitter ale diplomației ruse au lucrat foarte activ pentru a justifica participarea URSS, în special prin faptul că Uniunea Sovietică a fost obligată, practic, să semneze acest acord. În notele Kremlinului unele detalii au fost omise în mod deliberat: faptul că tratatul a pregătit terenul pentru invazia URSS și Germaniei naziste în Polonia, că regimul sovietic a invadat Finlanda și a ocupat Țările Baltice.
Aceste detalii sunt cruciale în istoria izbucnirii celui de-al Doilea Război Mondial. Omiterea lor este un alt indiciu al denaturării datelor istorice de către Kremlin.
Sursa: https://www.stopfake.org/en/russian-diplomatic-twitter-accounts-rewrite-history-of-world-war-ii/