Cinci modalităţi pentru a identifica un bot pe Twitter

0 305

Hiperactivitate

Este imposibil să scrii zeci de twitt-uri zilnic (doar dacă nu mai faci nimic altceva în timpul zilei, de asta vă recomandăm să verificaţi şi celelate modalităţi descrise în continuare.) Cerectătorul Universităţii din Washington Ahmer Arif, care zilnic studiază fenomenul dezinformării online, a declarat pentru site-ul MoJo că peste 50-60 de mesaje pe twitter indică spre o posibilă automatizare.

Poză de profil suspectă

Dacă cineva se ascunde în spatele unui nume care nu spune nimc: o enumerare de litere şi cifre, aceasta vorbeşte mai degrabă despre o producţie în serie a profilurilor. Iar dacă poza de profil este cea care se generează automat (popularul „ou”), asta trebuie să ne trezească suspiciuni. Utilizarea altor imagini la fel trebuie verificată dacă a fost furată (o pisică sau un câine, un militar chipeş sau o femeie drăguţă). Verificarea o facem pe google. Faceţi clik dreapta pe poza de profil şi alegeţi „copierea linkului fotogarfiei”. Treceţi pe google, categoria imagini şi apăsaţi pe „căutare imagine”şi adăugaţi linkul. Dacă imaginile suspecte au mai fost utilizate, este încă o dovadă că pofilul de pe twitter este automatizat.

Scurtarea adreselor URL

Pe Twitter utilizatorii publică o serie de referinţe pentru diferite pagini web. Poate trezi suspiciuni utilizarea URL scurte cum ar fi bit.ly sau tinyurl.com. Potrivit autorilor publicaţiei Mother Jones, creatorii boţilor le utilizează pentru a măsura traficul pe referinţa respectivă. Acestea mai pot fi utilizate şi ca software pentru automatizare.

Poligloţi sau boţi?

Nu vă faceţi iluzii. Dacă unul dintre profilurile Twitter pe care le urmăriţi scrie în română, rusă, poloneză, chineză, japoneză, s-ar putea să fie vorba despre un geniu, însă sunt mai mari şansele să fie un bot.

Popularitate exagerată

Vă sună cunoscut? Un utilizator despre care nimeni a auzit are o mie de redistribuiri şi mii de like-uri. Asta ar putea însemna că boţii din reţea se suţin reciproc şi distribuie conţinut pentru a obţine un număr cât mai mare de utilizatori reali, creând impresia veridicităţii informaţiei (cine ar recunoaşte că distribuie neadevăruri?). În acest caz, trebuie identificat profilul care a distribuit primul o informaţie eronată. Ar trebui să atragem atenţa şi asupra celor care urmăresc profilul respectiv. Mai mult, dacă o postare are un număr egal de distribuiri şi like-uri, acest fapt ar trebui să ne pună în gardă. Asta ar putea înseama automatizarea reacţiei din partea altor boţi.

Concluzii:

Utilizarea unei singure modalităţi de identificare a unui bot din cele cinci nu va fi foarte eficientă. Chiar şi toate la un loc nu ne dau o siguranţă de 100% că am depistat un bot. Este însă suficient ca să devenim suspicioşi dacă găsim o infromaţie foarte importantă, dar contradictorie care se termină cu o referinţă în stilul bit.ly/qwerttyds123 şi este distribuită de un utilizator XMY12322.

Sursa: MotherJones.com

Opinii ENG