Dezinformarea și propaganda pro Kremlin în Georgia. Contramăsuri

0 238

Dezinformarea, împreună cu alte măsuri active, are o lungă tradiție în instrumentarul de acțiune al Kremlinului privind influența asupra altor țări. Mesajul fals sau manipulator poate să nu aibă un impact dezastruos imediat, dar poate cauza, treptat, daune semnificative publicului țintă.

Cu ajutorul platformelor online și al presei, Rusia a subminat în ultimii ani democrația, a schimbat rezultatele unor alegeri, a promovat ură și nihilism, a polarizat discursul politic și influențat procesul decizional în diverse state.

Interferența Rusiei în afacerile interne ale democrațiilor occidentale și ale națiunilor aspirante a fost identificată pe scară largă ca amenințare la adresa securității naționale pentru o serie de țări europene și nord-americane. Instrumentele Moscovei variază de la operațiuni ascunse până la utilizarea pe scară largă a dezinformării coordonate și a campaniilor de știri false, camuflate cu așa-numitele elemente de soft power și organizații pro Kremlin. Narațiunile ostile ale Rusiei vizează în general aliații și partenerii NATO iar scopul este erodarea proceselor democratice. 

Fiind parte a campaniilor internaționale de influență ostilă bine finanțate și organizate de Moscova, dezinformarea este greu de abordat doar cu resursele de stat. Mai degrabă, una dintre contramăsurile de bază pentru combaterea informațiilor manipulate este construirea rezilienței sociale, bazată pe creșterea conștientizării individuale și naționale. Mai mult, prin asigurarea comunicării strategice și eforturilor educaționale continue ale guvernelor, poate fi asigurată descurajarea și rezistența pe termen lung față de dezinformare și știri false. 

Institutul din Varșovia și Institutul Georgian pentru Studii Strategice, susținute de Fondul de solidaritate, au elaborat un document prin care au încercat să contribuie la stabilirea contramăsurilor discutate mai sus. Scopul analizei este de a le oferi liderilor comunității locale, activiștilor civili, jurnaliștilor, autorităților și cetățenilor din Georgia recomandări generale și specifice, instrumente soft și un set de competențe pentru a dezvolta metode autonome și modalități de combatere a propagandei ruse.

Analiza încearcă să explice fenomenele dezinformării Kremlinului în Georgia, inclusiv caracteristicile sale de bază, surse și agenții. 

SURSA: https://warsawinstitute.org/wp-content/uploads/2019/01/Countering-Russias-Disinformation-and-Propaganda-in-Georgia-Warsaw-Institute.pdf

Opinii ENG