Rusia, în căutarea dominanței economice și tehnologice

0 236

În prezent principalul obiectiv al Rusiei este să-şi readucă sub influenţa sa mai multe țări care au fost cândva în componenţa Uniunii Sovietice. Un exemplu ar fi anexarea Crimeii. Următoarea țintă ar putea fi Ucraina, care este bogată în resurse naturale, inclusiv fier, minereu, cărbune, gaze naturale, petrol, grafit, mercur și terenuri arabile.

Potrivit jurnalistului Forbes Tim Bajarin, cei care împiedică Federaţia Rusă să-şi anexeze toată Ucraina sunt NATO, UE și SUA. Jurnalistul susţine că interesul Rusiei depășește cu mult țările fostei Uniuni Sovietice. Pentru ca Rusia să obțină un fel de putere economică și prestigiu va fi nevoie să-şi apropie și unele țări europene importante. Sursa citată scrie că Germania, Marea Britanie și Franța se află pe listă pentru a intra sub influența Kremlinului. De asemenea, este vorba și despre  toate țările scandinave, în special Finlanda.

Pentru a prelua controlul asupra acestor țări, liderul de la Kremlin, Vladimir Putin trebuie să slăbească NATO, UE și în special SUA. Primul pas a lui Putin a fost atunci când s-a implicat în alegerile din SUA, Marea Britanie, Germania și Spania. Rusia a încercat, de asemenea, să influențeze procesele electorale în toate țările post-sovietice. Liderul de la Kremlin seamănă discordie prin intermediul social media și prin intervenția electorală directă pentru a încerca să slăbească aceste țări și să facă posibilă anexarea celor pierdute de Rusia.

Al doilea lucru pe agenda liderilor ruși este să fure cât mai mult din IP-ul tehnic pentru a încerca să-și subordoneze tehnologiile. Rusia a fost mereu implicată în spionaj corporatist.

Un al treilea obiectiv al Rusiei este legat de China. Este vorba despre o înțelegere comună de influență prin care SUA și UE să fie marginalizate. Strategia Chinei și a Rusiei este de a-și crește influența politică și economică și de a încerca să-și supună mai multe țări.

SUA și UE își planifică parcursul politic pe o perioadă de patru sau opt ani. Planificarea pe termen lung pentru a combate planurile de 50-100 de ani ale Rusiei și Chinei nu intră în atenția acestor democrații. Jurnalistul Forbes mai scrie că SUA și UE, care au foi de parcurs pe termen scurt, ar putea permite atât Rusiei, cât și Chinei să obțină câștiguri care i-ar putea afecta.

Sursa: https://www.forbes.com/sites/timbajarin/2019/08/12/russias-50-100-year-plan-for-economic-and-technological-dominance/#168774c26f0f

Opinii ENG