Vizita noului ministru al Apărării Pavel Voicu la Moscova: cum a reflectat evenimentul presa pro-Kremlin

0 909

Ministrul Apărării, Pavel Voicu, a întreprins la sfârşitul lunii iulie o vizită de lucru la Moscova unde s-a întâlnit cu omologul său rus Serghei Şoigu.

Întrevederea celor doi oficiali a fost comentată şi de şeful statului, Igor Dodon, care a remarcat că o întâlnire dintre miniştrii Apărării din Moldova şi Rusia nu a mai avut loc în ultimii 10-15 ani, iar în ultimii doi-trei o asemenea întrevedere a fost chiar imposibilă din cauza politicii Guvernului de la Chişinău. .

În pofida inexistenţei a astfel de întrevederi oficiale şi a negocierilor în domeniul apărării între cele două ţări, ministrul Pavel Voicu susţine însă că „Rusia este un partener de încredere al Moldovei”. IPAH califică această afirmaţie drept o dezinformare cu elemente de propagandă. 

Viorel Cibotaru, director executiv al Institutlui European de Studii Politice din Moldova (IESPM):

„Declarația domnului ministru Voicu nu reflectă starea reală a lucrurilor, ci este, mai degrabă, o expresie a ”wishful thinking”, adică o iluzie. În primul rând, întreg pachetul de acorduri de relatii bilaterale in domeniul militar este conservat de peste cinci-şase ani, cel puţin. În al doilea rând, sub nicio formă nu poti numi un stat aliat dinpunct de vedere militar care ocupă o parte din teritoriul tău, este o ameninţare directă confirmată de toată legislaţia ta şi recunoscută ca atare de toate forurile internaţionale. Trei, pur formal, ca stat neutru, prin definiţie nu ai aliaţi militari, nu poţi să-i ai. Cred că a fost o gafă neinspirată, de începător neexperimentat, un exces de zel de simpatie și recunoștință față de oficialii militari ruși, generat de mediul politic în care s-a aflat de mai mult timp noul ministru al Apărării. Bănuiesc, totodată, că a fost un gest politic rupt din context”.

  • În ce măsură este posibil de colaborat în domeniul militar și cu NATO și cu Rusia?

“Cred că nu numai că este posibilă, dar și este necesară această colaborare. Cel puțin un dialog și schimb de opinii privind multiple subiecte, începând de la pensiile foștilor militari și onorarea veteranilor de război, continuând cu toate aspectele legate de statutul și prezența trupelor și contingentului de pacificare în stânga Nistrului și negocierea retragerii lor complete de pe teritoriul Republicii Moldova, etc.”

Reacţia mass-media:

“KP în Moldova: Министр обороны РМ Павел Войку встретился с Сергеем Шойгу: “Россия – надежный союзник для Молдовы”

Majoritatea ştirilor pe aşa portaluri informaţionale precum  kp.md, aif.md, sputnik.md, actualitati.md au susţinut o singură poziţie, ce a apropierii Moldovei de Rusia. Atitudinea ministrului Pavel Voicu şi declaraţiile despre parteneriatul „de înceredere” cu Moscova crează o percepţie publică falsă despre relaţiile celor două ţări în domeniul apărării, relaţii care nu au evoluat deloc în ultimii zece ani.      

Russia Today: «Сближение произойдёт не сразу»: как будет развиваться сотрудничество России и Молдавии в сфере обороны

Iată ce scrie Russia Today: „Unul dintre cele mai importante puncte de pe agenda moldo-rusă în domeniul securităţii este situaţia din regiunea transnistreană, undesunt dislocate trupele ruse menţinere a păcii. Partidul Socialiştilor din Republica Moldova este însă de altă părere. Cum a declarat anterior Igor Dodon, misiunea Rusiei în regiune este garantul păcii.”

” Încercările de a pune la îndoială acest lucru sunt contraproductive. Toţi recunosc asta şi toţi înţeleg că fără trupele ruse de menţinere a păcii nu pot fi asigurate liniştea şi pacea pe Nistru. Din acest motiv, nu poate fi vorba despre eliminarea treptată a acestui contingent din regiune”, a declarat Igor Dodon anul trecut la o conferinţă de presă susţintă la Moscova.

RT face trimitere la unii „experţi” care afirmă:

„Mulţi membri ai Partidului Socialiştilor din Republica Moldova înţeleg că retragerea trupelor ruse de menţinere a păcii din regiunea transnistreană vor duce la înrăutăţirea situaţiei”.   

RT susţine că unul dintre experţi, Alexandr Şevcenco, este unul dintre principalii specialiti ai Institutului rus de Cercetări Strategice. Dacă e să accesăm site-ul instituţiei la rubrica „Noi şi Mass-media” apar o serie de materiale a publicaţiilor pro-Kremlin, între care „Izvestia”, „Sputnik”, „RIA Novosti” şi „RT”.

La conferinţa de presă susţinută în 16 august, ministru Apărării, Pavel Voicu, a declarat că este necesar un dialog cu Federaţia Rusă în domeniul apărării. Voicu a afirmat că negocierilor cu Moscova în domeniul apărării  în perioada 2010-2013 au fost blocate intenţionat.  

Ştiri relevante:

1. LEAHU: ”Dacă va fi semnat un acord militar între Republica Moldova și Federația Rusă, vor fi anulate toate înțelegerile pe care le avem cu NATO și UE”

Opinii ENG