Divide et impera

Tradițional, august este pentru moldoveni o lună plină de controverse în legătură cu evenimentele din 1939 și 1944. Un rol aparte l-a jucat Rusia.

În data de 23 august în Europa este marcată ziua memoriei victimelor staliniste și naziste, iar în Moldova sunt comemorate victimele regimulrilor autoritare și totalitare. Primul a fost declarat de Parlamentul European în 2009, iar cel de-al doilea a fost decretat în data de 22 august 2019 de Guvernul condus de Maia Sandu.

În ziua în care în țară era decretată zi de doliu în memoria victimelor regimurilor totalitare și autoritare, la Comrat a avut loc o festivitate dedicată celor ”75 de ani de la eliberarea orașului de fasciști”. La ceremonie a participat și președintele țării Igor Dodon. ”Da, se fac interpretări. Cineva e în doliu. Oamenii sunt diferiți, dar majoritate e convinsă că suntem urmașii învigătorilor”, a declarat Dodon la Comrat.

A doua zi, în 24 august, în țară au avut loc mai multe evenimente dedicate împlinirii a 75 de ani de la finisarea operațiunii Iași-Chișinău. Cu această ocazie a venit în vizită ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu. Evenimentele au trezit un val de critici. Prim-ministrul Maia Sandu a declarat că evenimentele organizate de administrația prezidențială au menirea de a diviza societatea. Sandu a afirmat că ”oamenii și conducerea țării trebuie să facă lucruri care să unească societate, nu să o dezbine”.

Partidul Liberal i-a transmis Ambasadei Federației Ruse o notă de protest prin care își exprimă dezacordul privind atacurile agresive asupra Republicii Moldova venite din partea Rusiei. În nota de protest se menționează că ”războiul ideologic este mai intens acum, când marcăm ziua de 23 august, privită de ideologia imperialistă rusă ca dată istorică eliberatoare, în pofida tuturor adevărurilor istorice confirmate prin documente internaționale. Liberalii califică vizita la Chișinău a lui Serghei Șoigu, ministru rus al Apărării, derpt ”o dovada sfidătoare că armata rusă se simte la ea acasă pe teritoriul Republicii Moldova.”

Potrivit PL, Imperiul Rus dintotdeauna a avut o politică de expansiune și acaparare a teritoriilor străine pentru a-și spori influența, în detrimentul vecinilor săi, pe care i-a considerat vasali, inferiori și potriviți doar pentru carne de tun în politica de expansiune agresivă.

Partidul Unității Naționale a calificat vizita lui Șoigu drept ”o nouă abordare imperialistă a Federației Ruse”.

Partidul Popular European i-a cerut Guvernului de la Chișinău să nu permită venirea în Moldova a unui oficial vizat de sancțiunile SUA și UE și i-a solictat Ministerului Afacerilor Externe ”să îl recheme urgent și definitiv pe ambasadorul Moldovei la Moscova pentru ignorarea deciziilor Guvernului, admiterea multiplelor încălcări ale statutului diplomatului și ale legislației naționale.

Despre rolul pe care l-a avut Moscova în toată această istorie vorbește întâlnirea președintelui Parlamentului Zinaida Greceanîi cu ambasadorul Rusiei Oleg Vasnețov în cadrul căreia s-a discutat despre programul ceremoniei organizate cu ocazia împlinirii a 75 de ani de la terminarea operațiunii ”Iași-Chișinău”. La Moscova această zi a fost marcată cu un impresionant foc de artificii.

Kremlinul utilizează foarte activ subiectul celui de-al Doilea Război Mondial pentru a păstra sau a reîntoarce în sfera sa de influență fostele țări sovietice. Paradele militare grandioase organizate în Piața Roșie în data de 9 mai au menirea să demonstreze puterea militară a Rusiei și să le trezească cetățenilor din țările post-sovietice sentimentul de unitate cu poporul rus. Jocul Kremlinului este făcut și de partidele pro-ruse care mențin nostalgia după URSS.

Cu toate acestea, într-o țară care a cunoscut represiunea regimului comunist, această politică provoacă doar controverse și distrage atenția de la rezolvarea problemelor social-economice existente. Împiedică societatea să își dezvolte un scop comun, o idee națională. Au trecut 28 de ani de la proclamarea independenței, iar țara se află într-o permanentă stare de incertitudine. Moldova a încercat să iasă din sfera de influență a Rusiei, dar este deprate de integrarea în UE, și nu doar pentru că Uniunea Europeană nu este pregătită să se extindă. Poate anume acesta și este adevăratul scop al Kremlinului?

#aldoilearazboimondial#MoldovaPropagandaRusiaВторая мировая войнаДепортацииДепортацииМолдоваРепрессииРепрессииРоссияСССРСССР
Comments (0)
Add Comment