Vladimir Putin a încheiat un pact cu Vestul în privința condițiilor pentru demisia sa. Pactul prevede restabilirea integrității teritoriale a Moldovei, reconcilierea cu Japonia, transferul a două insule din creasta sudului Kuril și abandonarea alianței dintre Rusia și China. În schimb, liderul de la Kremlin va primi garanții în privința securității personale. Declarațiile au fost făcute de politologul Stanislav Belkovski, într-un interviu pentru Europa Liberă.
Potrivit lui Belkovski, „principalul entuziast al acestui pact, motorul său principal este, desigur, președintele francez Emmanuel Macron, care preia inițiativa de la Angela Merkel, cancelarul german, care, din păcate, nu se simte foarte bine, așa că i-o transmite lui Macron”.
Politologul susține că acest pact există, dar nu se știe dacă va fi pus în aplicare. „Totul depinde de un singur lucru: dacă Donald Trump va fi demis sau nu. Dacă nu va fi demis, acordul va fi pus în aplicare, iar Vladimir Putin va demisiona anul viitor, adică în 2020. Democrații au o abordare mai dură în privința politicii față de Rusia decât Trump, așa că, dacă procedura de impeachment va avea loc, atunci soarta acestui pact este sub un mare semn de întrebare “, a spus Belkovski.
Printre indiciile că acest pact există, expertul a numit disponibilitatea Rusiei de a distruge munițiile stocate pe malul stâng al Nistrului, în satul Cobasna. Anunuțul a fost făcut în timpul vizitei în Moldova a ministrului rus al Apărării, Serghei Șoigu. Belkovski a atras atenția și asupra afirmațiilor liderului de la Kremlin, care a spus că mass-media din Rusia este părtinitoare în raport cu Ucraina. „Primii pași au fost făcuți”, a spus politologul.
Potrivit acestuia, „Putin va pleca ca un paicificator și nu ca autorul războiului hibrid din 2014. Acum el vrea să revină, să strângă Occidentul la pieptul său iubitor și să intre în istorie ca un om care a împăcat Rusia cu Occidentul. Mai întâi i-a certat, apoi i-a împăcat”.
Belkovski a subliniat că garanțiile lui Putin sunt „relative și condiționate” și a citat exemplul președintelui chilian Augusto Pinochet. Opoziția a oferit garanții de securitate juntei militare care a condus țara, dar acest lucru nu l-a salvat pe fostul șef al statului de urmărire penală. El a fost lipsit de imunitate și acuzat de corupție, precum și de implicare în răpire, omor, trafic de droguri și alte infracțiuni.
Sursa: https://www.svoboda.org/a/30203445.html