Care sunt interesele Rusiei în dorinţa de a normaliza relaţiile cu Republica Moldova

Autor: Dionis Cenuşă

Rusia are nevoie de ţări-prietene la hotarul cu Uniunea Europeană, care sunt membre ale Parteneriatului Estic, susţine expertul Dionis Cenuşă într-o nouă analiză „Jocul pragmatic de-a prietenia cu Moldova al Rusiei ”. Demonstrând dorinţa de a normaliza relaţiile cu Republica Moldova, Rusia are mai multe interese locale, între care să fortifice poziţiile actorilor pro-Kremlin şi să-şi restabilească pârghiile de influenţă.

Mai mult, o prietenie cu Moldova poate servi obiectivului major al Kremlinului  de a tulbura şi a pune într-o situaţie confuză Ucraina şi de  slăbi sprijinul pentru sancțiunile occidentale împotriva Rusiei. Aceste obiective nu par deloc irealizabile dacă ţinem cont de revenirea Federaţiei Ruse în Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei şi unda verde pe care a primit-o pentru revenirea în G-8.

Câștigurile obținute de Rusia în urma schimbărilor politice din Moldova au mai multe dimensiuni. În primul rând, Kremlinul a contibuit la căderea regimului lui Plahotniuc, alături de preşedintele Igor Dodon. Astfel, Rusia a eliminat principalul obstacol politic, verticala puterii oligarhului, pentru a-și îmbunătăți propria influență în Moldova, pentru prima dată de la eșecul „Memorandumului Kozak” din 2003.

În al doilea rând, forțele pro-ruse din Moldova au obținut mai multă legitimitate. Modificarea de curând a legislaţiei electorale permite finanţarea externă a partidelor politice, inclusv din partea migranţilor moldoveni din Vest, dar şi din Rusia, ceea ce ar putea să-i ajute pe socialişti. Dodon ar putea fi susţinut şi mai mult de Kremlin prin semnarea acordului social care le va permite migranţilor moldovenilor pensionari din Rusia să primească pensie (Tass, 30 July 2019). În al treilea rând, cu suportul blocului ACUM, sistemul este curăţat de oamenii lui Plahotniuc care sunt înlocuiţi cu socialiştii lui Dodon. Şeful slatului şi-a restabilit, de asemenea, controlul asupra Serviciului de Informaţii şi Securitate. Această decizie îi va facilita accesul Rusiei la informaţii despre afacerile interne ale Moldovei.

În al patrulea rând, situația politică remodelată îmbunătățește poziționarea entităților pro-ruse, cum ar fi UTA Găgăuzia. Başcanul Irina Vlah, realesă în funcţie în data de la 30 iunie, și-a început noul mandat cu o cerere pentru mai multe competențe pentru procurorul autonomiei în raport cu autoritățile centrale (IPN, 30 iulie 2019). Astfel de evoluții în Găgăuzia ar putea încuraja în continuare autoritățile separatiste transnistrene să accepte ideea unui statut special, ca etapă finală a soluționării conflictelor.

Şi în ultimul rând, dar nu mai puţin important, Rusia a ales calea normalizării relațiilor bilaterale cu Moldova. Președintele Dodon a adus peste 500 de oameni de afaceri la  forumul economic moldo-rus din 2018 și intenționează să facă același lucru în 19-20 septembrie 2019 (Presedinte.md, 21 august 2019). Prezența mare a afacerilor ruseşti poate obține o dimensiune politică la un moment dat și este, prin urmare, o investiție bună pe termen lung.

Sursa: Russia’s pragmatic game in a friendlier Moldova

Comments (0)
Add Comment