Curtea Europeană a Drepturilor Omului a utilizat pentru prima dată într-o hotărâre termenul fake news. Este vorba despre un caz câștigat la CEDO de polonezul Zenon Brzeziński, candidat pentru alegerile locale din sudul Poloniei. În timpul campaniei, Brzeziński a elaborat o broșură electorală prin care critica membrii administrațiie locale.
Informațiile distribuite se refereau la sistemele locale de apă și canalizare și criticau primarul pentru punerea în aplicare a contractelor nefavorabile cu o companie de apă. În broşusă se regăseau, de asemenea, critici în adresa unui consilier local pentru că ar fi primit „subvenții municipale pentru o companie pe care o administra”.
Primarul și consilierul vizaţi în broşură au inițiat o acțiune împotriva lui Brzeziński pentru a obţine un ordin de restricționare a publicării materialelor de campanie sau a declarațiilor care conțin „date sau informații false”. Judectorii au constatat că broșura a fost „falsă”, „rău intenționată” și „a depășit formele permise de propagandă electorală”.
Brzeziński s-a plâns la CEDO în 2007, invocând o încălcare a dreptului său la libertatea de exprimare. A durat însă 12 ani până Curtea a luat o decizie. CEDO a remarcat că broșura de campanie a fost publicată în timpul unei campanii electorale locale şi vizează administrația locală și funcționarii aleși și cu privire la o problemă de interes public. Curtea a considerat că limbajul folosit în broșură nu era „vulgar sau insultător” și a fost în limitele „exagerării și provocării” și „tonul obișnuit” al „dezbaterii politice la nivel local”.
Potrivit strasbourgobservers.com, utilizarea termenului „fake news” a fost incredibil de dezamăgitoare, având în vedere că rapoartele independente atât ale Consiliului Europei, cât și ale Uniunii Europene, au afirmat că termenul nu trebuie utilizat, întrucât este „insuficient de inadecvat”, „înșelător”, „însușit de politicienii din întreaga lume pentru a descrie instituţiile media dezagreabile”.