Dmitri Sergeevich Peskov s-a născut pe 17 octombrie 1967 la Moscova. În 1989 a absolvit Institutul Țărilor Asiatice și Africane cu diplomă în istorie orientală, referent-traducător.
După absolvire, a lucrat în Ministerul Afacerilor Externe. Din 1990 până în 1994 și din 1996 până în 2000, Dmitry Peskov a ocupat diverse funcții la Ambasada URSS, apoi la Ambasada Federației Ruse din Turcia. Peskov a evoluat de la simpla funcție de asistent de serviciu până la primul secretar al Ambasadei.
Dmitry Peskov a părăsit serviciul diplomatic în 2000, când a fost numit șef al departamentului de relații cu media al serviciului de presă al administrației prezidențiale, adică după ce Vladimir Putin a fost numit șef de stat al Federației Ruse. Peskov a devenit secretarul de presă al lui Putin în 2008.
În 2015, purtătorul de cuvânt s-a aflat în centrul unui scandal pentru un ceas RM 52-01 Turbillon pe care l-a purtat la nunta sa cu campioana olimpică, Tatyana Navka. Potrivit lui Alexey Navalny, aceste ceasuri costă 620 de mii de dolari (aproximativ 37 de milioane de ruble), care la acel moment se ridicau la patru salarii anuale ale lui Peskov. Potrivit declarației pentru 2014, veniturile șefului serviciului de presă de la Kremlin s-au ridicat la 9 milioane de ruble. Drept răspuns, el a declarat că ceasul este cadoul de nuntă al soției, „dar costă mult mai puțin decât indică tovarășii”.
Peskov nu a căzut sub sancțiunile UE și SUA, spre deosebire de mulți reprezentanți ai celui mai apropiat cerc al președintelui rus, așa că a plecat în Occident de mai multe ori.
Purtătorul de cuvânt al președintelui Vladimir Putin respinge cu tărie posibilitatea de a discuta despre anexarea Crimeei.
„Subiectul Crimeei nu se discută, acest subiect este închis odată și pentru totdeauna. (…) Cuvântul „ocupație” sau „anexare” nu este absolut nici aplicabil de facto, nici de jure … Tot ceea ce s-a întâmplat în Crimeea era în conformitate strict cu legile Ucrainei și pe baza dreptului internațional”, a comentat Dmitri Peskov drept răspuns la declarațile lui Vladimir Zelensky privind întoarcerea teritoriilor și despăgubiri pentru pierderi.
Vorbind despre Moldova, Peskov susține că Moscova nu intervine în treburile interne ale țării noastre. „Nu putem interveni în afacerile interne ale Moldovei și nu vrem să facem acest lucru. Ne dorim ca tot ce se întâmplă acolo să fie în concordanță cu legea moldovenească și ca totul să se desfășoare în concordanță reală cu spiritul și litera legii “, a spus Peskov, comentând următoarea confruntare dintre președintele Igor Dodon și alianța anterioară.
Această afirmație contravine politicii Kremlinului, care menține o prezență militară în Moldova, contrar rezoluției ONU și cerințelor autorităților din Chișinău, precum și sprijinirea socialiștilor moldoveni și a liderului lor, Igor Dodon.
Apropo, președintele Moldovei, la unison cu reprezentanții autorităților ruse, au condamnat rezoluția Națiunilor Unite. „Mai mulți oficiali din țară, dar și patronii lor străini au început o campanie de PR ieftină folosind platforma ONU, care vizează exclusiv exacerbarea situației din Republica Moldova și provocarea de daune grave relațiilor moldo-ruse”, a scris șeful statului pe pagina sa de Facebook.
Știri la același subiect:
1. https://rg.ru/2019/04/01/peskov-otvetil-zelenskomu-po-krymu-i-donbassu.html
2. https://tass.ru/politika/3608887
3. https://newsmaker.md/rus/novosti/dmitriy-peskov-problema-pridnestrovya-sovsem-zastoyalas-14115/
4. https://ria.ru/20171024/1507445956.html