Cartea ”Epoca post-Crimeea în relațiile dintre UE și Rusia” este rezultatul unui proiect de cercetare și al unui set de viziuni și opinii prezntate de către experții Institului de Politică Externă din Estonia. Ideea de a revizui natura și gradul de interdependență dintre UE și Rusia a devenit una actuala atunci, când a izbucnit conflictul din Ucraina ce a fost conturat în numeroase discuții de cercetători și practicieni din diferite state-membre UE și Rusia.
”Epoca post-Cimeea” caracterizează relațiile dintre UE și Rusia cu un grad considerabil de interdependență. În ciuda tensiunilor din ultimii ani, ambele părți continuă să depindă una de ala în mai multe domenii, între care energetic, comerț, finanțe, tehnologii, cooperare transfrontalieră și securitate.
Analizând relația de astăzi, autorii cărţii ne îndeamnă să recunoaștem că efectele pozitive așteptate ale interdependenței nu au fost concretizate. De la izbucnirea conflictului din Ucraina în 2014, crește concurența geopolitică dintre Rusia și Occident ce i-a forţat pe europeni să-și reevalueze abordarea.
Această analiză își propune să identifice interdependențele dintre UE și Rusia, dar şi dependențele unilaterale, să analizeze percepțiile și abordările legate de ambele părți.
Sursa: https://icds.ee/wp-tent/uploads/2019/05/EURUS_book_EVI_May_2019-web.pdf#page=45