FakeApp: DeepFake pentru mase

Pentru crearea unui video DeepFake e nevoie de foarte multe poze ale victimei, care urmează a fi analizate prin intermediul algoritmelor GAN şi suprapuse pe imagini video. Există şi posbilitatea plasării unui text pe care îl va sonoriza persoana care apare în imaginile video.

Cel mai mare pericol al tehnologiilor DeepFake este că instrumentele care permit crearea acestuia au devenit accesibile pentru toţi oamenii. Pentru a lucra cu aceste aplicaţii e nevoie de un computer foarte puretnic, dar acest lucru nu este un impediment în zilele noastre.

Instrumentul principal pentru crearea unui DeepFake este aplicaţia FakeApp. Site-ul original al aplicaţiei http://www.fakeapp.org/ a fost blocat. Cu toate acestea, există încă un şir de site-uri-oglinzi, iar pe Reddit găsim o categorie întreagă cu linkuri către aplicaţie cu toate instrucţiunile necesare. 

Iată câteva exemple de utilizare a FakkeApp cu fostul preşedinte al SUA Barack Obama:

Şi un fake cu Marc Zuckerberg:

Jurnalistul The New York Times Kevin Roose a testat aplicaţia FakeApp şi a vorbit despre experienţa sa. Pentru a crea videoclipul, el utilizat un server la distanță închiriat prin intermediul platformei Google Cloud, care a asigura o putere de calcul suficientă. Chiar şi în aceste condiţii, serverul avea nevoie de peste opt ore pentru a genera modelele. Chiria serverului a costat 85,96 dolari. Pentru această operaţiune un laptop obişnuit ar avea nevoie de câteva zile sau chiar săptămâni. În experiemntul pentru crearea unui DeepFake au fost utilizate peste 400 de fotografii ale jurnalistului şi peste o mie de poze ale actorului Ryan Gosling, deoarece asemănare fizică a celor doi este izbitoare. Imaginile video rezultate în urma experimentului a fost destul de neclare.

Experimentul jurnalistului a fost interesant şi prin faptul că atât autorul, un utilizator Reddit, cât şi dezvoltatorul aplicaţiei FakeApp, care a comentat lucrarea, au rămas anonimi. Ei nu şi-au dat numele reale şi au comunicat prin intermediul poreclelor şi a adreselor de mail impersonale.

Sursa: www.stopfake.org

Comments (0)
Add Comment