Ion Ceban, primarul municipiului Chișinău

Ion Ceban s-a născut în 30 iunie 1980 la Chișinău. Este politician, vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova (2019), deputat în trei legislaturi, fost președinte al fracțiunii Partidului Socialiștilor din Republica Moldova din Consiliul Municipal Chișinău (2015-2019).

Ceban este secretarul pentru ideologie al Partidului Socialiștilor din Republica Moldova. În prezent este  doctorand în Administrație Publică, РАНХИГС, Moscova, Federația Rusă. 

A participant activ la protestele organizate în Moldova din 2009 pînă în 2019.

În 2018 a candidat pentru funcţia de primar general al Capitalei din partea PSRM,  dar a pierdut în faţa contracandidatului său Andrei Năstase. La alegerile locale din Mosova l-a susţinut pe candidatul Serghei Sobianin, care este un apropiat de-al preşedintelui Federaţiei Ruse, Vladimir Putin. 

Este susținător aprig a narativelor Rusiei. Este apreciat ca un potențial succesor a lui Igor Dodon. Are rol de lider în partid. 

Ceban a fost acuzat de mai multe ori că ar fi implicat în scheme de corupție și tăinuirea averii. Deși reprezintă un partid de orientare pro-rusă şi anti-europeană, membrii familiei candidatului pentru funcția de primar de Chișinău, care gestionează mai multe companii, sunt implicați în proiecte finanțate din bani europeni sau americani.

În data de 15 septembrie 2019, Ion Ceban și-a anunțat intenția de a candida pentru funcția de primar al municipiului Chișinău. La fel ca și principalul său contracandidat, Andrei Năstase, Ceban candidează pentru a doua oară pentru această funcție.  

La fel ca și data trecută, Ceban a candidat din partea Partidului Socialiștilor din Republica Mooldova, formațiune de stânga cu viziuni pro-ruse care militează pentru integrarea Moldovei în Uniunea Vamală.   În timpul campaniei electorale, candidatul socialiștilor pentru funcția de primar al Chișinăului a acordat activ interviuri și a „colaborat” cu multe mass-media. Aceste medii, de regulă, sunt pro-ruse sau sunt afiliate  PSRM.

Astfel, folosind aceste instrumente de influență, candidatul și-a creat o imagine pozitivă în timpul cursei electorale, datorită publicațiilor precum Komsomolskaya Pravda, RTR Moldova, NTV, Accent TV, THT. Un raport cu privire la activitățile acestor mass-media în timpul campaniei, poate fi găsit pe site-ul Centrului pentru Jurnalism Independent. În urma monitorizării, s-a constatat că acestea au favorizat clar candidatul socialiștilor, Ion Ceban, oferindu-i un spațiu larg de emisie și reflectându-i activitățile exclusiv în context pozitiv.

Ion Ceban a câștigă alegerile locale de la Chișinău din cel de-al doilea tur de scrutin.

Ulterior, în data de 18 noiembrie, după ce și-a intrat în drepturi, Ceban a anunțat că , în câteva luni, primăria se va muta într-o clădire modernă, „open space”, iar clădirea istorică unde se află primăria va fi restaurată și transformată, probabil, înt-un muzeu. Ceban a dat indicații Departamentului de Finanțe să planifice în bugetul pentru 2020 resurse pentru a repara clădirea istorică a Primăriei.

Potrivit edilului, această măsură este necesară deoarece în primărie nu există transparență. Acest ”open space” în care ar trebui să activeze funcționarii va fi echipat cu camere de luat vederi, iar asta va permite ca activitatea instituției să fie cât mai transparentă și să funcționeze mai eficient. Cu toate acestea, Ceban a spus că, potrivit tradiției, sala de ședințe și biroul primarului vor rămâne în clădirea veche, fapt ce a trezit mai multe nedumeriri legate de transparența activității edilului.

Știri relevante:
1.
Prietenii de la Moscova ai lui Ion Ceban
https://actualitati.md/md/foto-moskovskie-druzja-iona-chebana

2.
Tranzacţiile imobiliare, firmele şi proiectele finanţate de Occident din familia socialistului Ion Ceban
https://www.zdg.md/editia-print/politic/tranzactiile-imobiliare-firmele-si-proiectele-finantate-de-occident-din-familia-socialistului-ion-ceban

# politicaApropiere de RusiaDezinformarePropagandaRusia
Comments (0)
Add Comment