Portnikov: De ce Germania “salvează” conducta de gaz a lui Putin, Nord Stream 2

Autor: Vitaly Portnikov

Tabloidul german Bild și-a informat cititorii cu privire la decizia coaliției din Bundestag de a modifica regulile pentru funcționarea conductei de gaz Nord Stream 2, care nu a fost încă finalizată.

Conform legislației europene, această conductă este supusă noii directive a UE privind gazele, potrivit căreia Gazprom din Rusia nu poate fi proprietarul și în același timp vânzătorul conductei de gaz. Acest fapt ar reduce volumele de gaze rusești care pot fi transportate prin Nord Stream 2.

Această nouă directivă privind gazele din Uniunea Europeană nu se aplică conductelor construite înainte de 23 mai 2019. În ciuda tuturor eforturilor Rusiei de a finaliza construcția conductei până la această dată, Nord Stream 2 este încă în proces de construcție. Mulți comentatori politici consideră că dorința UE de a aduce Nord Stream 2 sub jurisdicția noii directive este motivată de întârzierea emiterii autorizației de a construi conducta de gaze prin apele teritoriale daneze.

Cu toate acestea, în modificările la proiectul de lege privind ratificarea directivei privind gazele actualizate, coaliția de guvernare din Germania elimină perioada de închidere din 23 mai 2019 și o înlocuiește cu sintagma „investiții existente”. Mai simplu spus, acest lucru ar servi pentru a exclude din noua directiva nu numai conductele deja construite, ci și cele care sunt în construcție. O astfel de abordare poate genera un conflict major între Berlin și Comisia Europeană, deoarece, în mod evident, pune în discuție esența directivei propriu zise.

Și aici apare o întrebare simplă: De ce guvernul german face acest lucru? Care este motivul său pentru crearea acestui conflict? De ce încearcă să introducă preferințe pentru Gazprom-ul rus, contrar dreptului european?

Conducta de gaz Nord Stream (1) și Nord Stream 2 (în construcții)
Imagine:gazprom.com

Răspunsul la această întrebare, din păcate, este simplu, scrie jurnalistul ucrainean Vitaly Portnikov. În ciuda tuturor declarațiilor sale că tranzitul de gaze prin sistemul ucrainean de transport de gaze ar trebui să continue, Berlinul face tot posibilul pentru a elimina necesitatea tehnică pentru un astfel de tranzit iar în schimb vrea să îl înlocuiască cu un acord verbal între Angela Merkel și Vladimir Putin.

Dacă Nord Stream 2 ar rămâne supus legislației europene, atunci pentru a transporta tot gazul său în Europa, Gazprom va trebui să asigure capacitatea necesesară pentru noua conductă. De exemplu, Gazprom decide să înceteze transportul gazelor sale prin Ucraina, atunci Europa nu va trebui să înghețe în timpul iernii, deoarece va putea primi gaze de la alți furnizori, iar Ucraina va putea obține gazul necesar transportându-l din Europa, utilizând sistemul său, în sens invers. Astfel, Gazprom este în pierdere.

Dacă eforturile germane de a schimba legislația UE vor avea succes, tranzitul Gazprom prin sistemul ucrainean de transport al gazelor naturale s-ar putea încheia de anul viitor. Sau poate, peste un an – după ce Rusia va „demonstra” europenilor că Ucraina este un partener nedemn de încredere, printr-o altă campanie de dezinformare.

Astfel, mâinile Kremlinului vor fi dezlegate atât pentru șantajarea Europei, cât și pentru războiul său în Ucraina. Este de înțeles interesul Rusiei de a schimba legea europeană dar nu este clar de ce Germania contribuie la acest lucru.

Sursa: http://euromaidanpress.com/2019/11/07/portnikov-why-berlin-saves-putins-nord-stream-2-gas-pipeline/

GazpromRussia
Comments (0)
Add Comment