Este mai dificil să lucrezi cu un video-fake, decât cu pozele trucate. Din păcate, nu există o modalitate simplă şi accesibilă pentru a verifica imaginile video. Dacă aveţi suspiciuni în privinţa veridicităţii unui clip, încercaţi să întreprindeţi următorii paşi.
Dacă urmăriți o fereastra încorporată YouTube pe un oarecare site, accesați direct YouTube pentru a obține mai multe informații despre videoclip (pentru aceasta, faceți clik pe logo-ul serviciului video din colțul din dreapta jos).
Spre exemplu, în acest fel putem afla că știrea publicată de „Komsomolskaya Pravda” potrivit căreia locuitorii din Kiev i-au huiduit pe Arseni Yatsenyuk și Alexandr Turchinov în data de 9 mai 2014 este falsă. Videoclipul a fost încărcat pe YouTube cu un an în urmă, când Yatsenyuk și Turchinov, pe când erau încă în opoziție, au fost asaltaţi de susținătorii Partidului Comunist.
Desigur, situaţiile când autorii unui video-fake o dau în bară atât de evident sunt foarte puține. În cazul când indiciile asupra unui fake nu sunt foarte clare, atrageţi atenţia la următoarele lucruri. Dacă în denumirea clipului video este indicată o dată actuală şi acesta este încărcat repetat pe YouTube, într-un interval de timp foarte scurt, probabilitatea ca acest video să fie un fake este foarte mare. Selectați videoclipul cu cele mai multe vizualizări și citiți comentariile. Există o mare probabilitate ca printre cei care au comentat să fie şi oameni care au văuzut orginalul sau chiar au publicat linkul către acesta.
Acordați o mai mare atenție detaliilor din videoclip: denumirea obiectelor, numerele de înamtriculare ale mașinilor, indicatoarele stradale. În baza acestor date deseori devine clar despre ce este vorba în imagini. Spre exemplu, aşa am aflat că iahtul „Video Azimut 46”, care, potrivit unui reportaj de la NTV Rusia, le-a fost dăruit miliţienilor din Odessa de către un om de afaceri pentru a supravehea ţărmul, este de fapt o barcă ce se dă cu chirie și a fost arendată de postul de televiziune pentru a crea o poveste falsă.
O altă modalitate de verificare este să descrieți cu cuvinte cheie ce vedeți în videoclip și să-l daţi în căutare pe YouTube sau Google. Spre exemplu, un fragment video numit „Apel către junta de la Kiev din partea mamei militarului ucis” a fost distribuit pe scară largă în data de 14 mai 2014. Când căutăm pe YouTube cuvintele cheie „mama militarului ucis”, găsim cu uşurinţă varianta originală a apelului şi devine clar că, de fapt, mama militarului i se adresează preşedintelui rus Vladimir Putin cu rugămintea de a opri operațiunile militare în Ucraina.
O altă modalitate este să faceți o captură de ecran a celor mai relevante sau mai vii cadre din videoclip și să faceţi o căutare Google Image. Există posibilitatea ca, odată ce cineva a scris o ştire cu acest video, să fi utilizat pentru ilustrare un screenshot cu aceste imagini. Astfel, uneori, puteți găsi şi sursa.
Sursa: stopfake.org