Să nu subestimăm știrile false. Sunt un pericol real pentru democrație

Autor: Hal Foster

În calitate de jurnalist și profesor de jurnalism urmăresc de mult timp, cu groază, cum știrile false fac ravagii în toată lumea, ca un val în mare. Nu confundați! Dezinformarea deliberată nu este doar supărătoare precum un țânțar. Este o amenințare pentru democrație! Este chiar o amenințare pentru viața oamenilor. „Haide, exagerezi”, ar putea spune scepticii. “Este ridicol să spunem că știrile false sunt o amenințare pentru viața oamenilor!” Cei care neagă ar trebui să citească istoriile în care știrile false au provocat zeci de crime în India anul trecut. Poveștile se bazau pe zvonuri, răspândite pe WhatsApp,  despre grupări care răpeau copii și care se infiltrau în diverse orașe ale Indiei. Considerându-le adevărate, localnicii au ucis mulți oameni pe care îi credeau răpitori. Toate informațiile s-au dovedit a fi false, ceea ce însemna că cei uciși erau nevinovați.

Pe lângă faptul că pot ucide, există numeroase dovezi că știrile falsele subminează democrația.

Părinții fondatori ai  Statelor Unite ale Americii considerau că guvernul ar trebui să fie în mâinile oamenilor, nu a dictatorilor. Percepția s-a bazat pe ideea că alegătorii trebuie să cerceteze toată informația disponibilă despre candidați și politicieni și într-un final să facă alegeri raționale. Acest lucru presupunea că informațiile în baza cărora oamenii  își făceau alegerea erau adevărate. Mai bine de 230 de ani, în Statele Unite a fost cam așa! Nu în toate cazurile, dar în majoritatea lor.

În urmă cu aproximativ 20 de ani, când s-a instalat epoca Internetului, cu capacitatea sa de a capta instantaneu o audiență mare dar și de a o alimenta cu minciuni ca și cum ar fi adevăruri, forțe antidemocratice au obținut putere, dezlănțuind, în zilele noastre, avalanșe de minciuni împotriva democrației. Un  număr tot mai mare de dovezi indică faptul că, în consecință, tot mai multe entități aleg lideri și politicieni pe care nu i-ar alege dacă ar cunoaște adevărul. Părinții fondatori ai Americii ar fi fost bulversați dacă ar afla acest lucru.

Influența majoră pe care o pot avea știrile falsă asupra procesului democratic a devenit foarte evidentă în anul 2016, când, potrivit multor dovezi, dezinformarea ar fi putut afecta rezultatul alegerilor prezidențiale din SUA sau al referendumului Brexit privind ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Alegerile americane s-au bazat pe patru state-cheie – Ohio, Pennsylvania, Michigan și Wisconsin – pe care candidatul câștigător le-a luat prin marje înguste. Dovada a apărut în timpul alegerilor și după, atunci când o altă țară răspândea cantități masive de știri false pentru a-i influența pe alegători să voteze împotriva unui anumit candidat.

Țara respectivă a provocat o explozie de știri false, menită să-i convingă pe britanici să voteze pentru ieșirea Marii Britanii din UE – lucru menit să știrbească democrația din mai multe țări. După cum știm cu toții, britanicii au votat într-un număr scăzut pentru ieșirea din Uniunea Europeană.

Ce lecții poate învăța Moldova sau oricare altă țară din aceste situații din ceea ce s-a întâmplat în Statele Unite și Marea Britanie sau analizând rapoartele despre știri false, direcționate să submineze democrația europeană în ultimii ani?

Una dintre concluzii este că știrile false sunt o mare afacere! Nu este doar un țânțar a cărui zumzet vă poate strica somnul. Este un fenomen capabil să afecteze alegerea liderilor politici, o amenințare reală pentru democrație.

O altă lecție este că atât statele democratice cât și cele care aspiră la democrație trebuie să întreprindă măsuri concrete, nu doar să ridice din umeri. Liderii politici și societatea civilă trebuie să dezvolte voința de a opri sau bloca acest fenomen, iar ulterior să mobilizeze resursele necesare pentru a transforma această voință în acțiune.

În majoritatea cazurilor, interesele națiunii prădătoare sunt diferite și dușmănoase față de acele națiunii pe care le atacă. În ultimul deceniu, o mare parte a lumii a ajuns la concluzia că știrile false amenință chiar bazele democrației.

Mulți dintre prietenii mei din Moldova îmi spun că țara lor se află într-o perioadă de revelație în legătură cu știrile false. Sper că asta se întâmplă cu adevărat deoarece, în calitate de urmăritor al politicii americane și europene, am văzut consecințele nefaste pe care știrile false le-au avut asupra altor țări.

#halfoster#opiniiDezinformareștirifalse
Comments (0)
Add Comment