Atacurile asupra jurnaliștilor: pașii care trebuie urmați dacă ați devenit victima agresiunii online

0 2,196

Nu toate atacurile pot fi prevenite. Dacă sunteți agresat online documentați și monitorizați atacurile. Faceți capturi de ecran sau realizați un așa-numit „jurnal de ură”, unde puteți scrie ora, locul, conținutul și creatorii săi. Aceste materiale pot fi utile dacă este vorba, de exemplu, de a lua măsuri legale. Monitorizați internetul folosind funcții avansate ale browserului sau instrumente de monitorizare web setate pentru a scana numele, numărul de telefon sau alte informații.

Respingeți acuzațiile sau raportați conținut dăunător. Una dintre opțiunile cele mai bune este să abordați atacul pe același canal de comunicare. Cu toate acestea, dacă acest canal este extrem de ostil, puteți alege să-l raportați administratorului site-ului sau rețelei sociale cât mai curând posibil. De asemenea, puteți solicita ajutor gratuit organizațiilor care luptă cu conținut online dăunător din țara dvs.

Răspundeți sau blocați. Când apare conținut în care sunteți agresat, de exemplu pe profilul dvs. de socializare, nu există nicio strategie universală pentru neutralizarea atacului, deci ajustați reacția la circumstanțe. Uneori este suficient să abordați acuzațiile pentru a construi o contraversivă. În alte momente, atunci când nu există nicio șansă la o discuție în cunoștință de cauză, este mai bine să ignorați haterul respectând regula „nu alimentați trollul”. Cu toate acestea, în unele cazuri – mai ales când atacul este extrem de brutal – singura opțiune este blocarea atacatorului. Cazurile în care jurnaliștii sunt agresați sunt adesea o parte a campaniilor coordonate care utilizează boturi de social media sau conturi false. Expunerea lor vă poate ajuta să le blocați și să vă apărați în continuare.

Nu ezitați să solicitați sprijin. Asigurați-vă că informați redacția și avocații acesteia. Luați în considerare să spuneți familiei dvs. că ați devenit o țintă a persecuției înainte de a afla acest lucru din surse exterioare. De asemenea, nu uitați de colegi și prieteni – a avea de-a face cu atacul online pe cont propriu s-ar putea dovedi epuizant. Solicitați sprijinul altora. Dacă aveți astfel de opțiuni, luați în considerare implicarea persoanelor din jurul dvs. în monitorizarea și documentarea atacurilor, raportarea conținutului și luarea problemelor în instanță. Fiți conștienți de faptul că victimele violenței pe internet, în special atunci când sunt expuse continuu la un val de ură, plătesc preț real în viața privată, pot experimenta modificări depresive, tulburări de anxietate și multe altele.

Dacă cineva publică în mod ilegal informații despre dvs., aveți dreptul să solicitați furnizorilor motoarelor de căutare să înlăture linkurile către publicațiile respective după ce datele dvs. personale au fost introduse în bara de căutare. Asta nu înseamnă că un conținut nedorit va dispărea de pe Web, dar va fi mult mai greu de accesat. Dacă un operator de motoare de căutare refuză solicitarea dvs., aveți dreptul să depuneți o reclamație la Autoritatea pentru Protecția Datelor din țara dvs.

Faceți pași legali. În funcție de natura conținutului dăunător online, vă puteți referi la:

  • legea penală (cum ar fi discursul de ură, insulta sau defăimarea). În cazul infracțiunilor de urmărire publică, tot ce trebuie să faceți este să îl raportați poliției locale care ar trebui să cerceteze cazul sau / și drept civil (cum ar fi drepturi de calomnie sau imagine).
  • legislația privind protecția datelor (în UE – GDPR și legile interne privind protecția datelor – în caz de utilizare greșită a datelor cu caracter personal pe internet, puteți solicita ajutor de la autoritatea dvs. națională pentru protecția datelor).

Jurnalista azeră Khadija Ismailova este cunoscută pentru eforturile sale fără compromisuri de a dezvălui abuzul de putere de către funcționarii publici din țara sa. Ea a fost înregistrată într-o situație intimă cu partenerul ei. Autorii înregistrării au amenințat-o că vor publica imaginile dacă jurnalista va continua să lucreze la un articol referitor la un scandal de corupție care presupune implicarea unor persoane conectate la guvernare. Ismailova a decis în schimb să facă publică această instanță de șantaj pentru a pregăti opinia publică pentru eventuala divulgare. În final, înregistrarea și-a făcut drum spre internet.

Din păcate, agențiile de aplicare a legii din Azerbaidjan nu au reușit să-l identifice pe făptaș, iar jurnalista a fost nevoit să solicite dreptate la Curtea Europeană a Drepturilor Omului din Strasbourg. Curtea a acuzat guvernul azercă nu a efectuat o anchetă adecvată și a declarat că nu a luat măsuri suficiente pentru a proteja dreptul jurnalistei la viața privată, precum și libertatea de exprimare a acesteia (considerând că șantajul a fost calculat pentru a o descuraja să-și continue ancheta). Jurnalista a primit o despăgubire de 15.000 de euro. Prin urmare, prin acest verdict, Curtea a confirmat că agențiile guvernamentale sunt responsabile pentru a-i proteja pe angajații mass-media de atacuri și pentru a utiliza măsuri adecvate pentru investigarea circumstanțelor în toate aceste cazuri.

Opinii ENG