NATO, la 70 de ani şi statele Baltice: consilidarea alianţei în secolul ameninţărilor non-lineare

0 172

După celebrarea centenarului din 2018 în țările baltice, începutul anului 2019 oferă Estoniei, Letoniei și Lituaniei ocazia de a sărbători împreună cea de-a 20-a aniversare a Colegiului de Apărare din Baltica, o instituție de o importanță crucială pentru securitatea lor comună. Acum douăzeci de ani, aderarea la NATO era doar o aspirație, iar obstacolele în calea spre acceptare păreau uneori de nedepăşit. Nevoia de extindere a fost dezbătută activ de cele 15 țări membre ale Alianței de atunci. Unele chiar au pus sub semnul întrebării necesitatea extinderii NATO..

Într-un final, succesul unui spaţiu comun securizat, de care s-au bucurat țările membre timp de jumătate de secol, a fost creat ca răspuns la tensiunile internaționale în urma Războiului Rece. Cerințele impuse țărilor candidate au fost extrem de exigente și au necesitat nu doar acțiuni practice, ci și un efort considerabil pentru a asigura un consens politic dar și susținerea oamenilor.

În acest sens, Letonia și vecinii săi au avut cel puțin avantajul unui sprijin mare din partea populației, având în vedere că pierderea independenței lor la sfârșitul celui de-al doilea război mondial și cei 50 de ani de ocupație sovietică erau încă amintiri destul proaspete.

NATO a supraviețuit Războiului Rece deoarece susținea valorile care încă meritau a fi promovate, în timp ce Pactul de la Varșovia se dizolva deoarece ideologia pe care s-a bazat era la pământ. Cu toate acestea, în Rusia, tranziția la democrație a fost departe de a fi acceptată ca o îmbunătățire. Independența fostelor națiuni captive a fost precepută de liderii de la Kremlin nu doar ca un factor iritant, ci practic ca o insultă. Succesul ţărilor independente erau concepute drept pierderi pentru ei înșiși. Nu e timpul pentru izolaționism, protecționism sau naționalism șovinist. Acum, mai mult ca oricând este nevoie de o percepere inteligentă a evenimentelor istorice și a sentimentului de solidaritate ca și garanție a suveranității, și nu o amenințare pentru aceasta.

SURSA:http://www.baltdefcol.org/files/files/publications/NATO_AT_70_AND_THE_BALTIC_STATES.pdf

Opinii ENG