Cinci mituri despre NATO pe care le promovează Rusia

0 267

De când Rusia a început acțiunile agresive împotriva Ucrainei, oficialii ruși au acuzat NATO de o serie de amenințări și acțiuni ostile. Iată care sunt top cinci mituri false promovate de Rusia:

Mitul 1: NATO spune că Rusia a încălcat Tratatul INF pentru a justifica
noi implementări

Realitatea: Aceasta este o încercare clară de a distrage responsabilitatea Rusiei cu privire la încetarea Tratatului privind forțele nucleare cu rang intermediar. Rusia continuă lucrările de elaborare și dezvoltare a proiectului de construcție a unei rachete cu rază intermediară, cunoscută sub denumirea de 9M729 sau SSC-8. Aceste rachete sunt mobile și greu de detectat. 


Statele Unite ale Americii, dar și alți aliați s-au angajat acum câțiva ani în tratative cu Rusia în legătură cu acest sistem de rachete. Din păcate, Rusia nu și-a respectat obligațiile internaționale, ceea ce a dus la dispariția Tratatului INF în data de 2 august 2019.

NATO va răspunde într-un mod responsabil la riscurile semnificative pe care le prezintă sistemul rusesc SSC-8. Aliații rămân ferm angajați în păstrarea unui control internațional eficient al armelor și al dezarmării.

Mitul 2: Exercițiile NATO amenință securitatea Rusiei

Realitatea: NATO este o alianță defensivă, al cărei scop este protejarea statelor membre. Exercițiile  nu sunt îndreptate împotriva Rusiei sau a oricărei alte țări.

NATO anunță exercițiile militare cu mult timp în prealabil și sunt supuse observațiilor și monitorizărilor internaționale. 

Mit 3: NATO cheltuiește prea mult pentru apărare

Realitate: Astăzi, NATO se confruntă cu cea mai imprevizibilă situație de securitate din ultimii ani ce include o atitudine asertivă a autorităților de la Kremlin, a unor amenințări hibride și cibernetice. Tot în acest context este luată în considerare și instabilitatea din Orientul Mijlociu, Africa de Nord și o amenințare teroristă continuă. Potrivit NATO, într-o lume imprevizibilă, în securitate trebuie să fie investiți bani.

Mitul 4: Trupele NATO sunt periculoase

Realitate: Trupele NATO sunt bine instruite, disciplinate și profesioniste. Alianța este responsabilă și respectă statul de drept.

Forțele NATO din partea de est a Europei se află acolo la cererea națiunilor gazdă și se bucură de un sprijin public important. Un sondaj recent Gallup a constatat că majoritatea cetățenilor din țările aliate din regiunea baltică asociază NATO cu protecția țării lor.

Mitul 5: NATO este paranoică în raport cu Rusia

Realitate: NATO a suspendat cooperarea practică cu Rusia în 2014. A luat această decizie din cauza agresiunii militare a Rusiei împotriva Ucrainei, inclusiv a anexării ilegale și nelegitime a Crimeii.

Rusia a arătat că este dispusă să folosească forța militară împotriva vecinilor săi. Forțele ruse sunt în Ucraina, Georgia și Moldova împotriva voinței acestor state. În ultimii ani, NATO a observat un model de comportament periculos în Rusia, între care atacuri cibernetice, campanii de dezinformare și încercări de a interveni în procesele noastre democratice. De asemenea, Rusia nu a reușit să fie transparentă cu privire la exercițiile sale militare.

NATO are o abordare dublă față de Rusia: descurajare și apărare puternică, și dialog semnificativ. NATO nu-și dorește un nou Război Rece sau o nouă cursă de înarmare. Cu toate acestea, pentru ca relația dintre NATO și Rusia să se îmbunătățească, Moscova trebuie să își respecte obligațiile internaționale. 


Sursa: https://www.nato.int/cps/en/natohq/115204.htm#myths 

Opinii ENG