Combaterea amenințărilor hibride: Consiliul solicită o acțiune comună sporită

0 649

Consiliul European a adoptat, în data de 10 decembrie, o serie de concluzii care stabilesc prioritățile și orientările, pentru cooperarea UE în domeniul combaterii amenințărilor hibride și îmbunătățirii rezistenței la aceste amenințări, bazându-se pe progresele înregistrate în ultimii ani.

Amenințările hibride se referă la o gamă largă de metode sau activități utilizate de actorii de stat ostili sau nestatali într-o manieră coordonată, pentru a viza vulnerabilitățile statelor și instituțiilor democratice, rămânând sub pragul războiului declarat oficial. Unele exemple includ atacuri cibernetice, interferențe electorale și campanii de dezinformare, inclusiv pe social media.

Concluziile cer o abordare globală a securității pentru combaterea amenințărilor hibride, conlucrând cu toate sectoarele de politică relevante într-un mod cât mai strategic, coordonat și coerent. Acestea fac parte din punerea în aplicare a Agendei strategice a UE pentru anii 2019-2024, care necesită o abordare cuprinzătoare, cu mai multă cooperare, mai multă coordonare, mai multe resurse și mai multe capacități tehnologice pentru a rezolva această provocare.


Suntem foarte mulțumiți de angajamentul puternic al statelor membre de a continua eforturile de combatere a amenințărilor hibride și de a spori rezistența. Astfel de măsuri sunt esențiale pentru crearea unei securități complete pentru cetățenii noștri. Deși responsabilitatea principală în acest domeniu revine statelor membre, ne confruntăm cu amenințări comune. Construirea conștientizării și coordonarea eforturilor noastre în domeniile politice este esențială.

Tytti Tuppurainen, Ministrul Afacerilor Europene, Finlanda

În concluziile sale, Consiliul subliniază necesitatea de a continua dezvoltarea cooperării cu organizațiile internaționale și țările partenere pentru îmbunătățirea rezistenței și combaterea amenințărilor hibride, în special cooperarea UE-NATO și cooperarea cu țările din vecinătatea UE.

Pentru a asigura coerența acestei lucrări, concluziile solicită îmbunătățirea rezilienței împotriva amenințărilor hibride în diferite domenii de politică, de exemplu atunci când se dezvoltă și se utilizează tehnologii noi și emergente, inclusiv inteligența artificială și tehnici de colectare a datelor, și atunci când se evaluează impactul investițiilor străine directe sau propunerilor legislative viitoare. De asemenea, Consiliul subliniază importanța îmbunătățirii continue a cooperării dintre autoritățile naționale, precum și instituțiile, structurile și agențiile UE, în cadrul nexusului de securitate intern-extern.

Vezi aici documentul complet cu prevederile adoptate de Consiliul Europei

Sursa: https://www.consilium.europa.eu/en/press/press-releases/2019/12/10/countering-hybrid-threats-council-calls-for-enhanced-common-action/?fbclid=IwAR2yuqq2pUKI6f1wlh_974060iSvivl4h_H0QGdD0gy5LJYR8rhI024hIN4#

Opinii ENG