Cum utilizează presa pro-Kremlin cazul unui militar din Tiraspol pentru a face propagandă

0 694

Alexandru Rjavitin din Tiraspol este tânărul care începând cu 2015 a fost subiect de discuții aprinse în presa din stânga și din dreapta Nistrului, iar recent a devenit și subiect de propagandă pentru presa regimului separatist de la Tiraspol și a mass-mediei pro-Kremlin. În august 2015 Alexandru a fugit din “armata” regiunii separatiste. El a trecut Nistrul în înot și a mers trei zile pe jos până la Chișinău, în uniformă militară și în șlapi.

La începutul anului 2020, cazul Rjavitin a revenit în atenția instituțiilor mass-media și a politicienilor de la Chișinău, iar săptămână trecută a devenit subiect de reportaje și la Tiraspol. S-a întâmplat imediat după ce tânărul a mers acasă, în stânga Nistrului, la sfârșitul anului trecut. Peste un timp, el a dispărut și a reapărut în data de 4 februarie când la postul de televiziune „Первый приднестровский” (“Primul transnistrean”) a fost difuzat reportajul „Istoria dezertării ostașului Rjavitin”, iar peste doar câteva zile a fost difuzat un alt reportaj, mai amplu. În ambele subiecte, Rjavitin, care a fost înrolat din nou în „armata” transnistreană să-și continue serviciul militar după aproape cinci ani de lipsă, a dat de înțeles că la Chișinău autoritățile s-au comportat incorect cu el, a fost interogat de Serviciul de Informații și Securitate, iar presa i-a trunchiat declarațiile.

Experții susțin că în limbajul de specialitate aceasta tehnică este numită „hoțul strigă prindeți hoțul”, utilizată cel mai des de propagandiștii de la Kremlin.

„Первый приднестровский” ( “Primul transnistrean” ) comite însă câteva neconcordanțe în reportajele sale. Într-un reportaj Rjavitin spune că a locuit la Centrul de plasament din Chișinău. În altă emisiune, difuzată la fel în stânga Nistrului, autorul afirmă că lui Rjavitin nu i-a fost asigurat spațiu locativ. În reportaje sunt lăudate și reformele în domeniul militar, care au fost realizate de actualul lider al regiunii, Vadim Krasnoselskii. Astfel, putem presupune că reportajele au fost trunchiate pentru a scoate din context anumite detalii, iar Alexandru Rjavitin a fost obligat să facă unele declarații ca să nu fie pedepsit pentru „dezertare”.

Presa de la Tiraspol și Moscova acuză Chișinăul de propagandă

În reportajele și emisiunile difuzate de presa de la Tiraspol, se afirmă de multe ori că pe seama lui Rjavitin s-a făcut PR negru și că el a devenit „parte a jocurilor informaționale ale Chișinăului”. Într-un reportaj, Rjavitin este numit „pion în jocurile politice”. Agenția rusă de presă Regnum preia un reportaj și la fel pune accent pe faptul că autoritățile moldovenești au făcut propagandă. Știrea este întitulată «История дезертира: Пропагандистская война Молдавии против ПМР провалилась» („Istoria unei dezertări: Războiul propagandistic al Moldovei împotriva Tansnistriei a suferit eșec”). 

Hoțul strigă prindeți hoțul!

Tehnica de propagandă utilizată de instituțiile de presă transnistrene în acest caz este numită în limbajul de specialitate „hoțul strigă prindeți hoțul”, sau în limba engleză: „wolf cries wolf”, fiind des utilizată de propagandaștii pro-Kremlin pentru a manipula publicul vorbitor de limbă rusă, atât din Rusia, cât și pe cel din afară. Astfel de metode au fost utilizate de mai multe surse care distribuiau narațiuni false cu referire la politica internă și externă, la care s-au aliniat de multe ori și Agenția Sputnik sau Russia Today. 

Opinii ENG