Oferirea unei explicații alternative a faptelor nu schimbă modul de gândire a persoanelor care deja au căzut în plasa dezinformării. Există vreo cale de a evita această capcană?
Manualul Debunking de John Cook și Stephen Lewandowski descrie trei moduri prin care o poveste falsă poate fi invalidată eficient.
Evitați să menționați falsul în titlu, prin aceasta îl întăriți. În loc să vă concentrați asupra dezinformării și, probabil, să o consolidați în proces, rămâneți la faptele cheie. Nu menționați infromațiile false în titlu, oferiți în schimb informații cruciale și corecte.
Atenție împotriva minciunilor în avans. De fiecare dată când scrieți despre un flas, aveți grijă să semnalați mai întâi aspectul său, de ex. adăugând o legendă de genul „Atenție! Ceea ce urmează să citiți nu este adevărat”. Pentru a vă atinge mai ușor scopul, utilizați un simplu fotomontaj, un avertisment vizibil „FALS”, alertând instantaneu spectatorii despre faptul că aceasta este o miciună.
Completați golul lăsat de informațiile părtinitoare. Demascarea unui fake ar trebui să fie însoțită de o explicație fiabilă și fapte care stau la baza. Dacă puneți la îndoială sursa de informații, asigurați-vă că oferiți suficiente argumente pentru public.
Nu uitați că o supraabundență de informații și o complexitate excesivă nu sunt favorabile demascării dezinfromărilor.
Alegeți trei fapte esențiale pe care doriți să le transmiteți. Folosiți un limbaj simplu, propoziții scurte și clare. Evitați declarații emotive și expunerea unor păreri personale.
Ajustați comunicarea la nivelul cititorilor. Creați mai multe versiuni ale argumentării dvs: limbaj simplu, ilustrat cu grafică, intermediar și avansat, incluzând progresiv vocabular tehnic, detalii, surse etc.
Dacă informațiile pe care le-ați distribuit s-au dovedit a fi false, actualizați-le cât mai curând posibil și explicați de ce a apărut eroarea.
Portaluri pentru verificarea informațiilor
Metodele creative de livrare a poveștilor revizuite devin tot mai proeminente pe Web datorită unui număr tot mai mare de portaluri de verificare a faptelor, în engleză, de exemplu: Snopes.com, PolitiFact.com, Bellingcat.com, Polish Mitologia Współczesna, CrazyNauka și Konkret24.
Toate aceste portaluri explică în detaliu informațiile care sunt false și ce s-a întâmplat cu adevărat.
Abordarea lor distinctivă este caracterizată de abundența de fotografii explicative și capturi de ecran, care le arată cititorilor direcția corectă. Africa Eye al BBC oferă explicațiile sub formă de videoclipuri.
Sursă: panoptykon.org