Fundația ”Russkii mir”

0 623

Fundația ”Russkii mir” joacă rolul de promotor al culturii rusești și al diplomației rusești atât în ​​Republica Moldova, cât și în alte țări. Politica fondului în țara noastră are drept scop crearea și finanțarea personalului special angajat în promovarea unei imagini pozitive a Rusiei în mass-media.

Instrument de inflență

Fundația promovează ideea că, în condițiile Moldovei moderne, lupta cu trecutul a devenit parte a vieții politice a țării și duce astfel spre „ideea unui trecut frumos” al Moldovei ca parte a URSS. Astfel, se poate realiza o paralelă între obiectivul principal al fundației și ideile promovate de reprezentanții acesteia.

Fundația ”Russkiy Mir” din Moldova are reprezentanțe la Chișinău, Bălți, Comrat și Tiraspol. Aceasta a fost creată în 2007, prin decretul președintelui Federației Ruse, Vladimir Putin. Fundația se poziționează ca cea mai mare organizație non-profit din Rusia, al cărei obiectiv este popularizarea limbii ruse „ca element important al culturii ruse și mondiale”.

Pe site-ul fundației, la secțiunea „Despre organizație”, sunt prezentate informații despre situația limbii ruse în Moldova, a  migranților moldoveni din Rusia și se acordă o atenție deosebită situației „disperate” a migranților. ”Russkii mir” prezintă informațiile în așa fel, încât se pare că Rusia este singura cale de salvare pentru moldoveni.

„Acasă locuri de muncă pentru ei nu sunt. În Occident, zguduit de o nouă criză, este mult mai dificil să găsești un loc de muncă decât acum câțiva ani. În Rusia va trebui să susții doar un test de limbă rusă, care astăzi este exclusă artificial din toate domeniile vieții publice din Moldova.”.

De remarcat că banii trimiși de moldovenii din străinătate provin din următoarele trei zone: UE, țările CSI și alte țări. Transferurile din țările CSI, potrivit datelor din august 2019, reprezintă 22,5%. Astfel, potrivit BNM, ponderea transferurilor din țările UE, care ar fi „zguduite de criză”, este ¾ din toate transferurile făcute de moldoveni.

Instrument de dezinformare

Pe site-ul „Russkii mir”, la secțiunea „știri”, sunt publicate adesea materiale ce au drept scop dezinfromarea cititorilor. Autorii operează de cele mai multe ori cu date false, incomplete și intenționat denaturate pentru a crea o imagine pozitivă autorităților din Federația Rusă.

Cel mai recent material de acest fel a fost publicat pe site în data de 13 septembrie 2019 și este dedicat sancțiunilor împotriva Rusiei. Mass-media pro-Kremlin acordă o atenție specială acestui subiect și denaturează în toate privințele declarațiile de pe arena politică internațională, promovând ideea precum că unele Țări Baltice sunt împotriva sancțiunilor anti-ruse.

Dezinformare

Președintele finlandez, Sauli Niinistö, a calificat drept inutile sancțiunile impuse de Uniunea Europeană împotriva Rusiei. El a menționat că, contrar tuturor prognozelor și promisiunilor, economia Rusiei nu se prăbușește sub presiunea sancțiunilor, iar această situație nu se va schimba în viitor.

scrie Fundația ”Russkii Mir”

Informația publicată de ”Russkii mir”, negată

Periodic, narațiunile pro-Kremlin promovează ideea că statele membre ale UE vor să pună capăt sancțiunilor împotriva Rusiei. Presa rusă a rupt din context declarația președintelui finlandez, Niinistö, care a ținut un discurs la forumul YES, după președintele Ucrainei. În discursul său, Vladimir Zelensky le-a cerut partenerilor europeni să mențină sancțiunile până Rusia va înceta agresiunea împotriva Ucrainei.

Președintele Finlandei a spus doar că negocierile cu Rusia în problema ucraineană necesită nu doar aplicarea sancțiunilor, ci și a altor măsuri. Mai mult, după forum, Niinistö a ținut o conferință de presă pentru jurnaliștii finlandezi care i-au atras atenția asupra apariției mai multor fake-uri în Rusia legate de acest subiect. Președintele Finlandei a rămas surprins că discursul său de la Kiev a fost tratat în așa mod. Oficialul a declarat că țara sa va insista în continuare pe menținerea sancțiunilor UE împotriva Rusiei.

Fundația „Russkii mir” a fost creată prin decretul președintelui Rusiei, Vladimir Putin în 2007 și avea asigurată finanțarea până în 2015. În iunie 2015, decretul a fost prelungit până în 2020. Pentru finanțarea fundației au fost alocate 750 de milioane de ruble anual, echivalentul a 202,5 milioane de lei.

Opinii ENG