Grigorii Karasin, prim-vicepreședinte al Comitetului Consiliului de Federație pentru Știință, Educație și Cultură a Federației Ruse, fost viceministru al Afacerilor Externe

0 2,133

Grigorii Karasin s-a născut în data de 23 august 1949, la Moscova. În 1971 a absolvit Institutul de Limbi Orientale de la Universitatea de Stat din Moscova ”Mihail Lomonosov”. Activează în domeniul diplomatic din anul 1972. A deținut  posturi diplomatice în aparatul central al Ministerului Afacerilor Externe și în străinătate (Senegal, Australia, Marea Britanie).  Din octombrie 2005 până în septembrie 2019 a fost viceministru al Afacerilor Externe (a ocupat același post din 1996 până în 2000). În septembrie 2019, a fost demis și numit membru iar apoi – prim-vicepreședinte al Comitetului Consiliului de Federație pentru Știință, Educație și Cultură.

În calitate de viceministru, Grigorii Karasin a supravegheat relațiile bilaterale cu țările CSI și a fost responsabil pentru colaborarea cu diaspora rusă în străinătate. Directorul Institutului Internațional de Expertiză Politică Evgenii Minchenko îl numește pe Karasin unul dintre oamenii de bază în domeniul politicii ruse din CSI.

Igor Dodon și Grigorii Karasin

Într-un interviu acordat pentru ”Rossiyskaya Gazeta”, Grigorii Karasin a recunoscut că Kremlinul folosește „puterea moale” pentru a-și atinge obiectivele.

Pentru a-și promova interesele în țări străine, americanii folosesc structuri neguvernamentale și diverse fonduri. Rusia folosește instrumente similare?

Nu avem ambiții exorbitante, precum Statele Unite ale Americii și ceilalți parteneri occidentali. Ne străduim să ne asigurăm că organizațiile neguvernamentale contribuie organic la consolidarea pozițiilor culturii rusești, a limbii ruse și la construirea de relații prietenoase cu Rusia. Nu avem agende secrete pentru schimbarea regimului, „revoluții portocalii”, „primăveri arabe” și alte „proiecte”.

Componența umanitară și culturală a politicii noastre externe este într-o continuă evoluție – Centrul Rus pentru Știință și Cultură este activ, ONG-urile noastre sunt în creștere. Dacă ieșim din criză, vom putea cheltui mai mult pentru a ne asigura că mai mulți studenți din Ucraina, Moldova, Georgia, Armenia, Azerbaidjan și țările din Asia Centrală studiază în instituțiile noastre de învățământ superior. Deocamdată suntem la un nivel mai scăzut în comparație cu partenerii occidentali , iar acesta este un indicator important.

Fondurile existente, inclusiv fondurile pentru diplomație publică, fac o treabă excelentă în străinătate dar totuși nu este suficient.

spune Grigorii Karasin

Karasin a vorbit cu o conotație negativă, despre rezoluția Adunării Generale a ONU privind retragerea trupelor ruse de pe teritoriul Moldovei. În cadrul unei întâlniri cu ambasadorul Moldovei la Moscova, Andrei Neguță, Karasin a a declarat că rezoluția adoptată la inițiativa Chișinăului este „destructivă” și „va bloca atmosfera relațiilor moldo-ruse”.


Apropo, agenția rusă de știri TASS, care a raportat despre conversația dintre viceministrul de externe al Federației Ruse și ambasadorul Moldovei, a folosit o tehnică manipulatoare pentru a induce în eroare publicul. Conform celor relatate, ONU a cerut „retragerea din Transnistria a armatei ruse, care face parte din forța de menținere a păcii”. De fapt, documentul nu vizează trupele de menținere a păcii, ci Grupul de Lucru a Trupelor Ruse, care „nu urmărește nicio menținere a păcii și nu are niciun mandat legal”.

La o substituție similară a conceptelor a recurs și Sputnik Moldova.

Grigorii Karasin

Mai devreme, în 2017, într-un interviu acordat ziarului rus Kommersant, Karasin a declarat că este împotriva retragerii trupelor ruse din regiunea transnistreană a Moldovei. „Cei care încearcă să promoveze idei pentru retragerea armatei ruse au o memorie istorică prea scurtă. (…) Prezența armatei ruse în Transnistria continuă să inspire locuitorilor încredere pentru ziua de mâine”.

Articole relevante:

1. https://tass.ru/politika/5322156
2. https://www.rbc.ru/newspaper/2019/07/03/5d1a1dbc9a794767d94d57e3
3. https://tass.ru/obschestvo/6446470
4. http://www.rusmission.org/4/1/1405
5. https://ru.sputnik.md/politics/20170314/11629236/dodon-karasin-razgovor.html

Opinii ENG