IGOR DODON, PREŞEDINTELE REPUBLICII MOLDOVA



Igor Dodon s-a născut în data de 18 februarie 1975, în satul Sadovaraionul Călărași. Este căsătorit și are trei fii. A fost viceministru al Economiei și Comerțului (2005) şi ministru al Economiei și Comerțului în Guvernul lui Vasile Tarlev (2006). În Guvernul condus de Zinaida Greceanîi (2008) a fost prim-viceprim-ministru și ministru al Economiei și Comerțului.

În urma alegerilor parlamentare din 2009 a devenit deputat iniţial ales pe listele PCRM. În 2011 a părăsit fracţiunea, alături de Zinaida Greceanîi și Veronica Abramciuc. Ulterior, cei trei au aderat la Partidul Socialiștilor din Republica Moldova. În 18 decembrie 2011, la cel de-al 10-lea Congres al PSRM, Igor Dodon a fost ales președintele partidului. În 2016, Dodon a câştigat alegerile prezidenţiale şi a devenit primul președinte al ţării ales direct în ultimii 16 ani.

Igor Dodon își exprimă fățiș orientarea sa politică pro-rusă. În nenumărate rânduri el a afirmat că Moldova ar trebuie să adere la Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan în detrimentul Uniunii Europene. A pledat activ pentru denunțarea Acordului de Asociere Republica Moldova–Uniunea Europeană. În 29 martie 2012, Igor Dodon a invitat partidele să inițieze un referendum de schimbare a drapelului național al Republicii Moldova (tricolorul), prin drapelul moldovenesc al lui Ştefan cel Mare.

În noiembrie 2012 acesta publică pe contul său de Facebook o fotografie în care apare îmbrăcat în haine cu Drapelul Federației Ruse pe ele.

La inițiativa Președintelui Republicii Moldova a fost creată o comisii de expertiză istorică care își va desfășura activitatea în cadrul Consiliului Societății Civile pe lîngă şeful statului. Aceasta va examnina subiecte legate de importanța evenimentelor din trecutul Moldovei, dar și acțiunilor care se impun în vederea consolidării statalității și identității moldovenești.

În februarie 2019, președintele Igor Dodon a participat la Conferința internațională de securitate, organizată la MünchenGermania unde a prezentat conceptul „Pachetul atotcuprinzător pentru Moldova”. Reprezentanții Blocului electoral ACUM l-au acuzat că de fapt ar fi pus pe masa unor parteneri occidentali „un plan de federalizare al Republicii Moldova”, care ar fi un plan rusesc și prin care s-ar urmări „transnistrizarea Republicii Moldova”. Expertul Vlad Lupan, fost ambasador și reprezentant permanent al Republicii Moldova la ONU a afirmat că planul de federalizare prezentat este o „versiune modificată” a Memorandumului Kozak, ce a eșuat în anul 2003. În iunie 2019 Igor Dodon a pus pe contul său de Instagram o poză cu liderul cecen Ramzan Kadîrov. Șeful statului s-a întrebat: „O întâlnire întâmplătoare cu Ramzan. Mă invită în ospeție. Să merg sau să nu merg?”. Liderul cecen este cunoscut ca unul dintre cei mai aprigi susținători ai președintelului Putin