Ministrul Gaiciuc, interesat de o strategie “împotriva implicării SUA în treburile interne” ale altor țări

0 4,159

În 20 noiembrie 2019, la doar câteva zile după numirea sa în funcție de ministru al Apărării în Guvernul “tehnocrat”, Victor Gaiciuc – fostul secretar al Consiliului Suprem de Securitate – a participat la o reuniune a secretarilor Consiliilor de Securitate ai țărilor CSI, care a avut loc la Moscova.

La reuniunea, prezidată de șeful Consiliului de Securitate al Federației Ruse, Nikolay Patrushev, a fost glorificat trecutul sovietic al statelor CSI și s-a discutat inclusiv despre o strategie împotriva „amestecului SUA în treburile interne ale altor state”.

Societatea nu ar fi aflat nici până astăzi despre această vizită, dacă nu apărea un comunicat de presă al Consiliului de Secruitate de la Moscova. Ministrul Gaiciuc a preferat să o țină în secret.

Dacă Victor Gaiciuc nu mai ocupa atunci funcția de secretar al Consiliului Suprem de Securitate și a mers la Moscova în calitate de ministru al Apărării, pe site-ul istituției ar fi trebuit să apară un comunicat sau, cel puțin, o știre despre vizita efectuată, o procedură standartizată a serviciului de presă în cadrul Ministerului.

Redacția IPAH l-a telefonat pe ministrul Gaiciuc pentru a afla detalii despre vizita efectuată. Întrebat dacă a paricipat la reuniunea secretarilor în calitate de ministru sau de fost-secretar al CSS, Victor Gaiciuc ne-a închis telefonul.

La reuniunea de la Moscova Patrușev a insistat ca reprezentanții statelor CSI să elaboreze „abordări comune pentru soluționarea problemelor existente și asigurarea securității” în spațiul ex-sovietic. În comunicatul emis de Consiliul de Securitate al Federației Ruse se mai spune că Patrușev a acordat „o atenție deosebită celebrării, în anul 2020, a celei de-a 75-a aniversări a victoriei în ”Marele Război pentru Apărarea Patriei”.

Această dată memorabilă va fi sărbătorită la scară largă în țările CSI, precum și în alte state care onorează memoria soldaților: taților și bunicilor care au învins fascismul și au apărat independența țărilor noastre.

a precizat oficialul rus.

Analistul politic Anatol Țăranu este de părere că politica externă “echilibrată” a președintelui Dodon ascunde o realitate mult mai dură și anume dependența securității și apărării Republicii Moldova de ceea ce se numește influență rusă.

Despre vizita secretă a ministrului Gaiciuc la Moscova, analistul spune că erau de așteptat asemenea acțiuni.

Era firesc că ajungând să fie ministru al Apărării, dnul Gaiciuc să nu-și mai îndeplinească funcția de secretar la Consiliul de Securitate. De aceea el a și preferat să apară la Moscova în ambele ipostaze. Asta încă odată vorbește despre faptul că legătura dintre guvernarea Dodon și Rusia este una strânsă , chiar mai mult decât strânsă. Eu cred că există o coordonare internă, discretă și o influență aparte a Moscovei asupra deciziilor politice de la Chișinău, inclusiv zona de securitate și de apărare.

spune Anatol Țăranu

Expertul spune că faptul că Republica Moldova continuă o politică de colaborare cu Rusia în domeniul militar și de securitate și mai mult agravează situația. Ce ține de așa numitul amestec al Statelor Unite, Țăranu afirmă că acesta nu exista iar colaborarea Moldovei cu SUA este una absolut transparentă și deschisă.

Avem o colaborare absolut deschisă și transparentă cu Statele Unite și nu există o agendă ascunsă, spre deosebire de colaborarea cu Federația Rusă în plan militar. Însuși faptul că Gaiciuc pleacă la Moscova și nu informează despre aceasta opinia publică, vorbește despre această atmosferă și agendă ascunsă. Iar faptul că Federația Rusă încearcă să angajeze Republica Moldova împotriva Statelor Unite este explicabil. Oficialitățile moldovenești subscriu la această politică care este categoric dăunătoare Republicii Moldova.

spune Țăranu

Amintim că Victor Gaiciuc a fost consilier al președintelui Dodon în domeniul apărării și securității naționale, dar și secretar al Consiliului Suprem de Securitate. Gaiciuc a devenit consilier al președintelui la doar câteva luni după ce a fost ales deputat în Parlament. În 2011, Igor Dodon l-a cununat pe unul dintre fiii lui Victor Gaiciuc, iar în data de 27 august 2017, preşedintele l-a decorat pe Gaiciuc cu cea mai înaltă distincţie de stat – Ordinul Republicii. 

Gaiciuc a stat în fruntea ministerului apărării și în perioada 2001-2004, fiind demis printr-un decret semnat de către Vladimir Voronin, care a invocat „numeroase infracţiuni atestate în urma controalelor efectuate, inclusiv furtul muniţiilor şi armamentului din dotarea Armatei Naţionale şi persistenţa fenomenului aşa-numitelor relaţii neregulamentare în mediul militar sunt mărturii ale activităţii ineficiente a Ministerului Apărării şi a Serviciului Informaţii şi Securitate”.

[1] http://www.scrf.gov.ru/news/allnews/2682/?fbclid=IwAR08ECKCgQuvm8vOREXIRxQfdOcidr3Mg5L7dYAyaa2xuCHIy8-YJG_aqE0

[2] https://www.zdg.md/stiri/stiri-politice/cv-ul-si-averea-unui-guvern-tehnocrat-format-pe-jumatate-din-consilierii-lui-dodon

Opinii ENG