Vesti Nedeli: ”Nu este vorba despre Grupul Wagner”

0 476

O seară de duminică la postul federal de televiziune „Rossia 1”. Prezentatorul TV-propagandist Dmitry Kiselev prezintă un reportaj din Republica Central Africană. „Lucrăm pur și simplu pe un contract pentru a antrena luptători [locali]”, spune un instructor militar rus. „Nu avem nicio legătură cu Grupul Wagner.”

Pentru a ilustra cuvintele instructorului, în reportajul „Rossia 1” este arătată o foaie de hârtie de pe teritoriul taberei cu „10 porunci ale luptătorului”, iar pe aceasta se află premiul Grupupuli Wagner”.

De la troli privați, la soldați privați

Greșeala a fost observată de un grup din Moscova specializat în cercetarea conflictelor armate ”Conflict Intelligence Team” (CIT) și a fost pubicată de ”Novaia Gazeta”.

Faceți clic pe postarea CIT de pe Twitter pentru a vedea premiul Wagner apărut ca fundal pe o bucată de hârtie într-un lagăr de pregătire militară rusă din Republica Central Africană.

Prezența grupului Wagner în Republica Central Africană este deosebit de acută, deoarece aceasta este acuzată de uciderea la comandă politică a trei jurnaliști independenți ruși care au investigat activitățile Grupului Wagner în Africa Centrală.

Grupul Wagner este asociat cu Eevghny Prigojin, care, potrivit autorităților americane, deține și Agenția de Cercetare a Internetului, cunoscută și sub numele de „fabrica de troll” din Sankt Petersburg.

Nu e pentru prima dată

Nu sunt atât de multe cazurile când o dezinformare este creată atât de neglijent, încât iese singură la iveală, așa cum s-a întâmplat în emisiunea lui Dmitry Kiselev duminică, dar se întâmplă totuși.

Aceeași soartă a avut-o și reportajul realizat de ”Pervîi Kanal”, un alt post de televiziune din Rusia, controlat de autorități. Realizatorii au utilizat atunci capturi de ecran ale unui joc de calculator și au declarat că acestea sunt scene de bătălie din Siria.

S-a întâmplat și în cazul Rossia 24, când un bărbat la costum a fost prezentat drept cel mai modern robot.

Nici ”Ria Novosti” nu a stat departe de crearea fake-urilor. Prezentarea unui robot de luptă creat în Rusia s-a dovedit a fi o jucărie din Coreea pe care orcine o poate cumpăra online.

Sursa: https://euvsdisinfo.eu/this-is-not-the-wagner-group/

Opinii ROM