Dezinformare: ”Disciplina educație pentru media în școlile din Moldova are drept scop blocarea informațiilor venite din Rusia”.

0 414

Periodic, în spațiul informational al multor țări, inclusiv al statelor din fosta Uniune Sovietică, apare o dezinformare potrivit căreia mass-media în limba rusă ar fi limitată și discriminată. Sursele de dezinformare susțin că inițiativele speciale care vizează asigurarea pluralismului sau alfabetizarea media sunt îndreptate împotriva mass-media în limba rusă și încalcă libertatea de exprimare. Cazuri similare de dezinformare se regăsesc și pe bloknot-moldova.md.

O nouă programă școlară pentru educație media

În data de 20 august 2019, Curriculumul pentru disciplina opțională Educație pentru Media, treapta liceală, a fost aprobat de Ministerul Educației.  

Dezinformare:

Totul ar fi în regulă, dar problema este că există prea multe inițiative similare în țara noastră, care par a fi create cu un scop nobil, dar au de fapt un singur scop: să extragă din spațiul informational toate ștrile care provin din Rusia și să le înlocuiască cu propria informație, forțând astfel oamenii să consumă un singur produs informațional și să-și creeze viziunile asupra lumii doar în conformitate cu acesta.

citat bloknot-moldova.md
Manipularea bloknot-moldova prin intermediul datelor fictive ale sondajului

Dezinformare:

Curriculumul pentru disciplina opțională Educație pentru Media, treapta liceală, a fost elaborate de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) în cadrul proiectului „Presa în sprijinul democrației, incluziunii și responsabilității în Moldova” (MEDIA-M), finanțat de USAID și UK Aid și implementat de Internews în Moldova. Această disciplină școlară există în multe țări europene, cum ar fi Franța, Germania, Suedia, conform EACEA.

Nadin Gogu, director CJI

Nadine Gogu, directorul Centrului pentru Jurnalism Independent (CJI) afirmă că ”în timpul cursului Educație pentru Media elevii  învață să înțeleagă rolul și puterea mass-media într-o societate democratică, analizează critic conținutul media, recunosc pericolele mediului virtual și, la fel de important, învață să fie creatori responsabili de conținut media. Faptul că această disciplină este studiată în peste 1000 de școli la etapa gimnazială și liceală ne dă speranța că, în timp, tot mai mulți oameni vor analiza critic conținutul media, vor face diferența între adevăr și minciună, indiferent de mass-media care le distribuie, din țară sau din afara ei”.

Educația pentru media este predată în școlile din Republica Moldova din 2017. În anul de studii 2018-2019, peste 1500 de elevi din clasele gimnaziale și liceale din aproximativ 40 de școli au studiat disciplina opțional sau la orele de clasă.

Opinii ROM