Dmitri Medvedev, prim-ministrul Federației Ruse
Dmitri Medvedev s-a născut în data de 14 septembrie 1965 în Leningrad. În 1987 a absolvit facultatea de Drept a Universității de stat din Leningrad. În anii studenției a aderat la Partidul Comunist al Uniunii Sovietice al cărui membru a fost până în august 1991.
După terminarea studiilor a activat o perioadă în calitate de profesor universitar. Concomitent, în perioada 1990-1995, a fost consilierul președintelui Consiliului local din Leningrad, Anatolii Sobciak, după care a deținut funcția de expert în cadrul Comitetului pentru relații externe al primăriei din Sankt Petersburg, al cărui președinte era Vladimir Putin. În calitatea sa de expert, Medvedev era responsabil de elaborarea și executarea tranzacțiilor, contractelor și diferitor proiecte investiționale.
În 1999, Vladimir Putin a fost numit prim-ministru și l-a invitat pe Dmitri Medvedev la Moscova, unde acesta a ocupat funcția de șef adjunct al aparatului Guvernului Federației Ruse, condus mai apoi de Dmitri Kozak.
După demisia președintelui rus Boris Elțin și numirea lui Vladimir Putin în calitate de șef interimar al statului, Dmitri Medvedev a preluat funcția de șef interimar al Administrației prezidențiale. Când Putin a câștigat alegerile, Medvedev a fost numit prim adjunct al Administrației prezidențiale.

În perioada 2000-2008, acesta a fost vicepreședinte și președinte al Gazprom. Din octombrie 2003 până în noiembrie 2005, a fost șeful Administrației Prezidențiale a Fedeației Rusiei, iar din noiembrie 2005, vicepremier.
În martie 2008, Dmitri Medvedev a câștigat alegerile prezidențiale din Federația Rusă. Candidatura lui a fost aprobată de Vladimir Putin, care în acel moment avea la activ două mandate de șef al statului și nu mai avea voie să candideze pentru a treia oară consecutiv.
În noaptea de 7 spre 8 august 2008, în Georgia a izbucnit un conflict armat. Autoritățile și separatiștii s-au acuzat reciproc de încălcarea acordului de încetare a focului. Trupele ruse de menținere a păcii au fost și ele afectate de lupte. În răspuns, Federația Rusă a trimis trupe militare în Georgia. Operațiunile ruse pe teritoriul unui stat vecin au trezit nemulțumiri și au atras critici din partea majorității statelor occidentale. Luptele s-au încheiat cinci zile mai târziu, în data de 14 august.
În 26 august a aceluiași an, Dmitri Medvedev a semnat decretele de recunoaștere a independenței Abhaziei și Osetiei de Sud. Această mișcare a provocat un val de condamnări în Occident și nu a fost susținută de niciun alt stat post-sovietic.
În 2012, după alegerea lui Vladimir Putin în calitate de președinte al Federației Ruse, Dmitri Medvedev a fost numit șef al cabinetului de miniștri.

Fondul “Anticorupție Aleksey Navalny” a făcut public, în 2 martie 2017, filmul ”On vam ne Dimon” (El nu este Dimon) despre averea lui Dmitri Medvedev. Potrivit autorilor, Medvedev deține, prin intermediul fundațiilor caritabile și organizațiilor înregistrate pe numele altor persoane, imobile scumpe achiziționate pe banii oligarhilor și a împrumuturilor de la Gazprombank. Medvedev a numit aceste afirmații „produse mincinoase ale escrocilor politici”. În urma apariției filmului, în data de 26 martie, într- o sută de orașe din Rusia au fost organizate proteste față de corupție. Facțiunea Partidului Comunist a propus verificarea materialelor publicate în anchetă, însă Duma de Stat a refuzat să dea curs solicitării.
Știri relevante:
1. Смертельный удар Медведева по экспорту из Молдавии и Приднестровья в Россию
2. Дмитрий Медведев выбрал президента Молдавии
3. Он вам не Димон. Дворцы, яхты и виноградники – тайная жизнь Дмитрия Медведева