În lipsa monitorizării, existenţa radiaţiei nu poate fi demonstrată. Vacuum-ul informaţional în cazul exploziei de lângă Arhanghelsk

0 673

Locuitorii din Nyonoksa şi Severodvinsk sunt obişnuiţi deja cu anuţurile venite din partea autorităţilor locale şi militare despre testele în desfăşurare. Oamenii sunt informaţi şi despre necesitatea de a părsi oraşul dacă este cazul.

În data de 8 august lucrurile au decurs însă potrivit altui scenariu.

În data de 8 august Ministerul rus al Apărării a anunţat despre producerea unei explozii în timpul testării unei rachete cu combustibil lichid pe poligonul de lângă Arhanghelsk. Cinci experţi nucleari şi-au pierdut viaţa.

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este Burevestnik-1-1-1024x576.jpg
Test: lansarea rachetei „Burevestnik”

Zvonuri, specualţii şi suspiciuni: mesaje anonime şi deschise

Timp de mai multe zile, reţelele de socializare au indundat în plângeri ale localnicilor din Nyonoksa, Severodvinsk şi Arhanghelsk. Unii au publicat şi poze cu indicatorii contorului Geiger.

În 15 august Autoritatea Norvegiană pentru Securitate Nucleară și Radiații  a anunţat că după explozia de lângă Arhanghelsk a depistat în aer particule minuscule de iod radioactiv. Autorititatea, ale cărei staţii de monitorizare se află la sute de km de locul incidentului, a mai afirmat că nu poate spune cu exactitate dacă acest fapt poate avea vreo legătură cu explozia. Chiar şi în aceste condiţii, constatările făcute de autoritatea norvegiană sunt un prim raport independent care a atestat o creştere a radiaţiei.

Anterior, angajaţii Spitalului Clinic din Arhanghelsk au declarat sub protecţia anonimatului pentru mai multe surse media (Serviciul rus BBBC, „Novaya Gazeta”, „Moscow Times” şi publicaţia online „Meduza”) că a doua zi după incident victimele au fost transportate la Moscova. Oamenii susţin că spaţiile din spital au fost dezactivate de către specialişti militari şi cei de la Rospotrbdanzor. Unul dintre medici a declarat că nimeni nu i-a informat pe angajaţii spitalului despre măsurile de securitate.

Surorile noastre medicale aveau nevoie de instrucţiuni. Angajaţii noştri sunt oameni simpli. Luau sacii în braţe şi îi duceau. Au munciat aşa nu o zi, dar două. Măcar cineva să ne fi atenţionat: Oameni buni, opriţi-vă, nu atingeţi!

Trataţi în secret

În urma exploziei, câteva persoane au fost rănite. Victimele au fost aduse la spitalul din Arhanghelsk goale, învelite în pungi de plastic translucide, potrivit The Moscow Times. Răniţii au fost expuşi la radiaţii, dar nimeni nu i-a avertizat despre aceasta pe medici. În urma unui examen medical, în ţesutul muscular al unui medic a fost depistat un izotop radioactiv Cesiu-137. Sursele citate au mai declarat că medicii au fost obligaţi să semneze acroduri de confidenţialitate.

Experţii afirmă că au fost două explozii

Reuters scrie cu referire la Centrul norvegian de Seismologie că explozia care a dus la moartea a cinci oameni a fost urmată de o alta, la aproximativ două ore distanţă. Specialiştii spun că anume aceasta ar fi provocat creşterea nivelului radiaţiei.

„Am înregistrat două explozii. Ultima explozie a coincis ca interval de timp cu informaţiile despre creşterea nivelului radiaţiei”,

anunţă NORSAR


Lassina Zerbo, directorul Organizaţiei Tratatului de Interzicere Completă a Testelor Nucleare a publicat în data de 19 august pe Twitter o hartă interactivă care arată cum norul de radiaţie ar putea să se extindă pe teritoriul Rusiei centrale după explozia de lângă Arhanghelsk.

Lassina Zerbo susţine că, cel mai probabil, autorităţlie ruse încearcă să blocheze difuzarea datelor despre avaria de la Severodvinsk

Zerbo a declarat că patru staţii de monitorizare a nivelului radiaţiei au încetat să mai transmită datele la două zile de la incident. El a mai spus pentru publicaţia The Wall Street Journal că au fost cerute explicaţii despre oprirea transmiterii datelor, iar autorităţile ruse au afirmat că sunt „probleme în reţelele de comunicaţii”. Zebro a mai precizat că experţii consideră că de fapt autorităţile ruse încearcă să limiteze accesul la informaţii. Două staţii – din localităţile Dubna şi Kirov fac parte din reţeaua mondială care are rolul garantării că ţările care au arme atomice se conformează Tratatului de Interzicere Completă a Testelor Nucleare. Rusia susţine că respectă acest tratat, care nu este încă ratificat la nivel internaţional.

Ce anume a explodat?

Ce fel de teste au dus la explozia de lângă Arhanghelsk nu se cunoaşte nici în prezent. Ministerul rus al Apărării a raportat că explozia s-a produs în timpul testării „unui lansator de rachete lichide”. Rosatom a anunțat că pe platforma offshore erau testate rachete cu o sursă de alimentare radioizotopă. Experţii susţin însă că lipsa informaţiilor împiedică alte ţări să afle detalii despre tehnologiile pe care le testează Rusia.

„Nu incităm spiritele”

Purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, Dmitrii Peskov a declarat în 20 august că afirmaţiile Organizaţiei Tratatului de Interzicere Completă a Testelor Nucleare privind norul radioctiv care s-ar fi format în urma exploziei sunt absurde.

La 11 zile de la accident, cu un comentariu a venit şi liderul de la Kremlin. În cadrul întrevederii cu omologul său francez Emmanule Macron, Vladimir Putin a afirmat că situaţia radiologică din regiune este monitorizată de către experţi independenţi.


Lassina Zerbo, directorul Organizaţiei Tratatului de Interzicere Completă a Testelor Nucleare a scris pe Twitter în 20 august că alte două staţii de monitorizare a nivelului radiaţiei RUP 56 (Peleduy) şi RUP 57 (Bilibino) au reluat transmiterea datelor. Zerbo afirma că deocamdată nu se ştie dacă au fost transmise şi datele din intervalul 8-20 august.

Anatol Ţăranu, expert în politică externă şi securitate:

Анатол Цэрану, политический аналитик

” Autoritățile ruse au o atitudine categoric nepotrivită față de ceea ce se numește securitatea sănătății propriilor cetățeni, dar și a cetățenilor din alte țări, în caz că este vorba despre o poluare nucleară a atmosferei. O asemena abordare a instituţiilor este aboslut inadmisibilă și asta vorbește despre faptul că Rusia de astăzi nu s-a legat la standardele contemporane în ceea ce privește testările nucleare. 

Faptul că stațiile de monitorizare a nivelului de radiație au încetat transmieterea datelor după explozie, spune, probabil, că poluarea a fost de un grad foarte înalt și în așa fel autoritățile ruse încearcă să ascundă situația reală fiindcă ea este una agravată”, susţine expertul.

„Rusia se angajează într-o nouă rundă de înarmări şi pune astfel în pericol securitatea internațională. Opinia publică internațională trebuie să reacționeze în acest caz. Dacă Rusia nu va fi sancționată, nu va fi oprită. În aceste condiții poate să aducă prejudicii foarte serioase pentru securitatea internațională”, afirmă Ţăranu

Până în prezent, circumstanţele în care s-a produs explozia de lângă Arhanghelsk sunt învăluite de mister. Agențiile guvernamentale au oferit informații trunchiate, iar statul a abordat acelaşi comportament ca în cazul catasrofei de la Cernobîl din 1986.

Incidentul de tip nuclear intervine într-un moment crucial în competiţia militară dintre Statele Unite și Rusia. Administrația Donald Trump tocmai a finalizat procedura de retragere din Tratatul Forțelor Nucleare Intermediare (INF), argumentând că Rusia a încălcat acordul. La rândul său, Administraţia Putin a avertizat că va fi nevoită să dezvolte noi tipuri de armament după retragerea SUA din Tratatul INF.

Opinii ROM