25 de ani de la retragerea trupelor ruse din Estonia

0 239

Ultimele trupe rusești au părăsit Estonia în 31 august 1994, fapt ce a marcat încheierea restabilirii independenței Republicii Estonia. Tratatele semnate de Lennart Meri și Boris Elțin în  iulie 1994 și retragerea trupelor ruse au constituit o victorie pentru diplomația estoniană și o fereastra istorică deschisă.

În data de 21 august 1991, armata sovietică a gestionat peste 570 de trupe și aproximativ 35.000 de persoane au fost implicate în acțiuni militare, conform datelor existente. Numărul personalului militar scăzuse considerabil în perioada care a urmat, dar totuși îl depășea în continuare pe cel al Republicii Estonia.

Negocierile nu au fost simple. Partea rusă a stabilit în 1992 ca posibil termen limită anul 2002. Cum nu exista nicio circumstanță în care Estonia să accepte această condiție, negocierile au continuat și într-un final rușii au promis să părăsească țara, până în 1997. Cu toate acestea, pentru Estonia era imperios necesară retragerea  trupelor rusești concomitent cu retragerea lor din alte țări, în primul rând din Germania, unde termenul limită pentru plecare era 31 august 1994. În acest sens,  Estonia a primit un sprijin internațional puternic și multe țări occidentale precum Statele Unite ale Americii și Suedia au luat măsuri diplomatice pentru a convinge Rusia să-și retragă trupele.  

Sursa: https://vm.ee/en/25-years-withdrawal-russian-troops-estonia

Opinii ROM