Al cui ecou este, de fapt, Эхо Молдовы?

0 2.506

În spațiul informațional din Republica Moldova există portaluri de știri care, prin politica lor editorială, promovează sentimente anti-occidentale și pro-ruse. De obicei, acestea sunt sursa unor articole critice care prezintă într-o lumină negativă instituțiile și țările occidentale partenere ale Republicii Moldova.

Unul dintre acestea este portalul de limbă rusă Эхо Молдовы (Ecoul Moldovei). Acesta și-a început activitatea în mai 2018 și a reușit, într-un scurt timp, să-și construiască o audiență fidelă în Republica Moldova. În prezent, portalul realizează și preia știri sub rubricile Politică, Economie, Societate, Cutură, Sport, Internațional și Analiză.

Portalul Эхо Молдовы a fost identificat și de către campania StopFals în contextul distribuirii unor știri false.[1]


[1] https://stopfals.md/ro/article/pensionarii-moldoveni-care-locuiesc-in-strainatate-vor-trebui-sa-prezinte-certificate-de-viata-ca-sa-poata-primi-pensia-proiectul-de-lege-nu-prevede-asta-proiectul-avizului-guvernului-prevede-180079

La doar câteva luni de la apariție, numele de domeniu .md al acestei surse – www.eho.md – a fost blocat de către Serviciul de Informație și Securitate al Republicii Moldova.[1][2] Însă, la 13 februarie 2019, Эхо Молдовы își înregistrează un nou nume de domeniu – www.ehomd.info – prin intermediul căruia își continuă activitatea.

Printre știrile publicate de Эхо Молдовы putem regăsi titluri de tipul Tancurile americane la frontiera Transnistriei[1], Ambasadorul american continuă să se apropie de muniții: vor fi oare explozii în raionul Florești al Republicii Moldova[2], Bucureștiul a renunțat la ideea de a ocupa Moldova[3], Liderii Blocului ACUM au suținut ideea unei operațiuni militare împotriva Transnistriei[4].


[1] Американские танки у границ Приднестровья, 10 martie 2019

https://ehomd.info/2019/03/10/amerikanskim-tankam-pridyotsya-peresech-zonu-bezopasnosti-na-dnestre-video/

[2] Американский посол продолжает подбираться к боеприпасам: будут ли взрывы во Флорештском районе Молдовы?, 12 martie 2019

https://ehomd.info/2019/03/12/amerikanskij-posol-prodolzhaet-podbiratsya-k-boepripasam-budut-li-vzryvy-vo-floreshtskom-rajone-moldovy/

[3] Бухарест отказался от идеи оккупации Молдовы, 18 aprilie 2019.

https://ehomd.info/2019/04/18/buharest-otkazalsya-ot-idei-okkupatsii-moldovy/

[4] Лидеры блока AСUM поддержали идею военной операции против Приднестровья, 23 aprilie 2019.

https://ehomd.info/2019/04/23/lidery-bloka-asum-podderzhali-ideyu-voennoj-operatsii-protiv-pridnestrovya/

Pe lângă publicarea unor știri manipulatorii și a știrilor cu un caracter vădit fals, Portalul Эхо Молдовы s-a remarcat prin conținut care favoriza imaginea Președintelui Igor Dodon și a Partidului Socialiștilor din Republica Moldova pe parcursul campaniei electorale parlamentare din februarie 2019: Igor Dodon – liderul absolut al ratingului de încredere din partea cetățenilor Republicii Moldova[1], Igor Dodon speră că fiecare centru raional va primi un cadou de la Putin[2], Igor Dodon: Tot ceea ce a fost agreat cu Putin, a fost îndeplinit[3]și multe altele.


[1] Игорь Додон – абсолютный лидер рейтинга доверия молдавских граждан, 15 februarie 2019.

https://ehomd.info/2019/02/15/igor-dodon-absolyutnyj-lider-rejtinga-doveriya-moldavskih-grazhdan/

[2] Игорь Додон надеется, что каждый районный центр получит подарок от Путина, 15 februarie 2019.

https://ehomd.info/2019/02/15/igor-dodon-nadeetsya-chto-kazhdyj-rajonnyj-tsentr-poluchit-podarok-ot-putina-video/

[3] Игорь Додон: все о чем мы договаривались с Путиным – выполнено, 20 februarie 2019.

https://ehomd.info/2019/02/20/igor-dodon-vse-o-chem-my-dogovarivalis-s-putinym-vypolneno-video/

Deși Эхо Молдовы se prezintă ca o „sursă independentă” de știri despre Moldova („Ecoul Moldovei este o sursă independentă de știri, cu o poziție clară cu privire la problemele cheie pentru țară. Iubim Moldova, credem în Moldova, ne protejăm țara.”[1]), proprietarii și echipa redacțională din spatele portalului preferă să rămână anonimi.[2] Serviciile de căutare și afișare a informațiilor despre numele de domeniu indică că www.ehomd.info utilizează opțiunea de anonimizare a celor care au înregistrat domeniul. Nici site-ul propriu-zis nu conține informații despre persoanele din spatele acestuia. Rubrica Despre noi nu conține informații, iar la rubrica Contacte găsim doar adresa de e-mail eho.md@gmail.com.

[1] Эхо Молдовы – независимый новостной ресурс с четкой позицией по ключевым для страны вопросам. Мы любим Молдову, мы верим в Молдову, мы защищаем нашу страну.

[2] https://ehomd.info/o-nas/

Audiența

În pofida lipsei informațiilor despre proprietari și echipa redacțională, portalul a reușit să adune o audiență de aproape 4 mii de vizitatori zilnici pe parcursul ultimelor luni.

Figura 1. Numărul de vizitatori și pagini vizualizate ale portalului ehomd.info (ianuarie-septembrie 2019)

Audiența site-ului se datorează, în mare parte, comunităților portalului de pe trei rețele de socializare:

Odnoklassniki, Facebook și VKontakte. Pagina Odnoklassniki a portalului Эхо Молдовы Эхо Молдовы – самые актуальные новости Молдовы![1]– are aproape 12.000 de participanți. Conținutul Эхо Молдовы se distribuie și prin intermediul grupului Odnoklassniki ЗА ЕВРОАЗИЙСКИЙ СОЮЗ – ПРОЦВЕТАНИЕ МОЛДОВЫ[2], care are aproape 36.000 de participanți. O audiență mai redusă este asigurată de pagina portalului în rețeaua de socializare VKontakte[3], care este urmărită de peste 6.400 de utilizatori.

[1] https://ok.ru/group/55162628931699

[2] https://ok.ru/referendum

[3] https://vk.com/news_eho_md

Pe Facebook, Эхо Молдовы atrage audiența prin intermediul unei pagini – Эхо Молдовы [1] și a grupului asociat – Эхо Молдовы – самые актуальные новости Молдовы![2], care au 4.700 și respectiv 2.600 de followeri.

[1] www.facebook.com/eho.md.news/

[2] https://www.facebook.com/groups/news.eho.md/

Cine sunt ehomd.info?

În 2018-2019, pentru a îmbunătăți transparența și responsabilitatea celor care distribuie informații prin intermediul rețelei de socializare,  Facebook a activat accesul utilizatorilor la o serie de informații referitor la administratorii paginilor și grupurilor Facebook.[1] Aceasta ne va permite să deducem anumite lucruri cu privire la persoanele care administrează activitatea www.ehomd.info.

Astfel, utilizând opțiunea Page Transparency a paginii Facebook Эхо Молдовы, putem observa că aceasta a fost creată pe 11 septembrie 2018 și este administrată de către 4 utilizatori localizați în Ucraina.

O analiză a profilurilor administratorilor relevă că aceștia folosesc pozele altor utilizatori. Profilurile false fiind utilizate, probabil, doar pentru administrarea comunităților Эхо Молдовыdin Facebook.


Figura 3. Administratorii paginii de Facebook Эхо Молдовы

La rândul său, grupul Facebook, creat un pic mai devreme, pe 31 august 2018, este administrat de 6 persoane, dintre care doar două au profiluri reale, acestea indicând ca oraș de reședință – Lugansk, Ucraina.

Mai evocatoare este istoria schimbării denumirii grupului Эхо Молдовы – самые актуальные новости Молдовы! care a fost inițial creat pe data de 31 august 2018, cu titlul NOUTĂȚI DRP LRP WORLD-NEWS FRONT[1]. Ulterior, la 12 septembrie 2018, administratorii au schimbat denumirea acestuia cu cea actuală.

[1] https://www.facebook.com/groups/news.eho.md/about/

Figura 5. Istoria schimbării denumirilor grupului-oglindă al Эхо Молдовы din Facebook

Astfel, prin intermediul cercetărilor open-source obținem niște indicii (denumirea inițială a grupului Facebook, locația administratorilor portalului, politica editorială) pe baza cărora putem conchide că portalul Эхо Молдовы face parte din rețeaua agenției de presă News Front.

Agenția de Presă NewsFront este un proiect al centrului informațional „Frontul de Sud-Est”, care și-a început activitatea în martie 2014 (în contextul anexării Crimeei). Această agenție reflectă evenimentele de politică externă din lume prin optica intereselor Federației Ruse, scopul fiind „apărarea intereselor civilizației ruse și demascarea inamicilor lumii ruse”.

În era rețelelor sociale și a consumului de știri în mișcare, crește confuzia și epuizarea generată de volumul mare de informații. Dorința de a evita această confuzie face oamenii extrem de vulnerabili la dezinformare. În încercarea de a simplifica complexitatea ce generează confuzie, oamenii acceptă orice informație care se potrivește prejudecăților lor anterioare sau orice informație care este mai repetitivă, mai persistentă, mai senzațională sau mai șocantă. Utilizatorii rețelelor de socializare trebuie să se informeze responsabil și cu precauție, în special când nu cunosc sursa din care provine informația pe care o consumă.

Acest studiu de caz a fost realizat în cadrul unui proiect finanțat de către The Black Sea Trust for Regional Cooperation – un proiect al The German Marshall Fund. Opiniile exprimate în acest material nu reprezintă neapărat poziția The Black Sea Trust for Regional Cooperation, The German Marshall Fund, sau a partenerilor săi.