Amestecul dintre fapte și opinii, cea mai frecventă tehnică de manipulare utilizată de mass-media

0 399

Potrivit celui mai recent raport de monitorizare realizat de Centrul de Jurnalism Independet din Republica Moldova, amestecul dintre fapte și opinii este cea mai frecventă neregulă admisă de instituțiile media.

Raportul include cinci studii de caz care arată felul în care instituțiile media montitorizate au reflectat subiecte de actualitate, cum ar fi majorarea taxelor pentru sectorul HoReCa, reforma justiției, vizitele președintelui Igor Dodon la Moscova și Bruxelles, ridicarea imunității parlamentare și reținerea deputatelor Tauber și Apostolova, 100 de zile de activitate a Guvernului Sandu.

Conform raportului, printre cele mai utilizate tehnici de manipulare admise de instituțiile media , au fost cea a dușmanului intern, precum și cea a informației selective. Cazurile de generalizări, de asemenea, s-au intensificat, iar titlurile tendențioase și ironice au rămas în lista de „preferințe” pentru mai multe instituții media. Totodată, chiar dacă au mai dispărut etichetările și transferul de imagine negativă, au revenit cazurile de falsuri și, din ce în ce mai frecvent, cele de trimitere la surse imposibil de verificat.

În acest sens, CJI îi îndeamnă pe editorii posturilor TV să supravegheze conținutul editorial pentru ca acesta să corespundă misiunii presei de a informa corect publicul, difuzând informaţie neutră, echidistantă şi veridică, cu respectarea echilibrului surselor.

Menţionăm că, în perioada 1 iulie – 29 septembrie 2019, au fost monitorizate 12 instituţii media din ţară: trei portaluri online (Sputnik.md, Kp.md, Unimedia.info) şi nouă posturi TV (TV Moldova 1, Prime TV, Canal 3, Accent TV, NTV Moldova, Televiziunea Centrală (Orhei), Jurnal TV, TV8, PRO TV Chișinău). Acestea au fost selectate în baza criteriilor de audienţă, limbă şi arie de acoperire naţională.

Sursa: http://media-azi.md/ro/stiri/raport-de-monitorizare-cji-amestecul-dintre-fapte-%C5%9Fi-opinii-cea-mai-frecvent%C4%83-tehnic%C4%83-de?fbclid=IwAR3bnXh2Hpw4dWECgEI3vEp8gI9HC9WaC1mlJgIkfw5YKnMnN5BQht3Hz3I

Opinii ROM