CENUȘĂ: Piața energetică din Republica Moldova se află sub presiune continuă

0 452

Autor: Denis Cenuşă

Moldova încă luptă ca să depășească diverse handicapuri în sectorul energetic. Depolitizarea Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE), diversificarea ofertelor, monopolul Rusiei menține piața energetică din țară sub o presiune continuă. În concluzie, liberalizarea pieței energetice rămâne evazivă, iar de suferit are consumatorul final, adică cetățeanul, scrie expertul Denis Cenușă într-o analiză pentru Expert-Grup.

Potrivit sursei citate, pe plan intern, sistemul energetic suferă din cauza unei administrări defectuoase a întreprinderilor publice din domeniul energetic și, mai ales, din cauza lipsei de progrese în creșterea independenței autorității de reglementare față de imixtiunile politice.

Deși legislația a fost aliniată la multe dintre cerințele celui de-al treilea pachet energetic, aceasta nu se reflectă pe deplin asupra calității procedurilor de implementare.

Sectorul energetic al Moldovei este atât de problematic, dar și vital, încât necesită atenție specială din partea partenerilor externi, în special UE. Trebuie să existe o profesionalizare și de-politizarea regulatorului energetic, finalizarea interconectării cu România și să ajute la găsirea unei soluții ce ţine de datoriile pentru gaze.

Citește toată analiza AICI.

Sursa: https://www.expert-grup.org/media/k2/attachments/Cenusa_Op-ed_12_Energy_sector.pdf

Opinii ROM