Bogdan Țîrdea, deputat PSRM

0 392

Bogdan Țîrdea este un politician, analist și comentator politic, doctor în științe politice și istoric din Republica Moldova, care din decembrie 2014 este deputat în Parlamentul Republicii Moldova din partea Partidului Socialiștilor din Republica Moldova. Face parte din Comisia parlamentară pentru politică externă și integrare europeană.

La alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014 din Republica Moldova a candidat pentru funcția de deputat de pe poziția a zecea în lista candidaților PSRM. A mai candidat pentru funcția de deputat din partea Partidului Social-Democrat la alegerile parlamentare din 6 martie 2005 din Republica Moldova (locul 22 în listă), alegerile parlamentare din 5 aprilie 2009 din Republica Moldova (locul 30 în listă), în ambele cazuri nu a reuşit să acceadă în Parlament.

Este membru al Partidului Socialiștilor din 26 septembrie 2014. Anterior, Bogdan Țîrdea a fost comentator politic la ziarele ”Socius” și ”Libertatea” (2005-2006); la portalul ava.md (2008–2012) și la ziarul «Московский Комсомолец» (2009).

Țîrdea apare în calitate de politolog „obiectiv și imparțial” la posturile de televiziune afiliate partidului socialiștilor, precum NTV Moldova, Accent TV ziarele «КП»в Молдове, «Аргументы и Факты» și în calitate de autor în ziarul «Ведомости».

În 31 ianuarie 2019, în toiul campaniei electorale, mai mulți membri ai Partidului Socialiștilor au organizat o conferință de presă în fața Centrului de Documentare și Informare NATO din Chișinău. Socialistul Bogdan Țîrdea a făcut mai multe declarații acuzatorii şi de dezinformare la adresa NATO. El a declarat că, „cooperarea țării cu NATO epuizează bugetul țării”, „în toate statele NATO au loc atacuri teroriste” și că” 70% dintre cetățenii moldoveni sunt împotriva NATO”. Asta în timp ce datele oficiale arată că în ultimii ani NATO a investit câteva milioane de lei în proiecte de dezvoltare umanitară a Republicii Moldova, iar cheltuielile Ministerului Apărării pentru participarea personalului militar la misiunile străine de menținere a păcii, în 2018 au constituit doar 50 de mii de lei ( aproximativ 2500 de Euro).

„Această cooperare cu NATO, pe lângă epuizarea bugetului, ne creează și probleme cu Rusia, care este partenerul nostru strategic. Aceasta înseamnă că vom avea probleme cu exportul și cu multe alte lucruri”, a afirmat Țîrdea.

În 31 iulie 2019, portalul ava.md, la care Bogdan Țîrdea a activat în calitate de comentator politic, actualizează un articol scris de deputatul socialist în 2011 despre actualul președinte Igor Dodon. În acest articol, disponibil încă pe pagina blogului oficial a lui Bogdan Țîrdea, sunt criticate acțiunile președintelui Igor Dodon începând de la propunerea candidaturii sale în calitate de primar al Chișinăului din partea partidului comuniștilor, până la afilierea surselor mass-media. 

Amintim că, potrivit site-urilor specializate și bazei de date online, nic.md, administrată de întreprinderea de stat MoldData, la IP 195.22.228.187 sunt conectate domenele televiziunii online TNS (tsn.md), ziarul «Аргументы и Факты»(aif.md), site-ul PSRM (socialistii.md și psrm.md), paginile personale ale lui Igor Dodon (dodon.md) și ale deputatului socialist Bogdan Țîrdea (bogdantsirdea.eu), site-ul Asociației Garda Tânără, condusă de deputatul socialist Vlad Bătrâncea (gardatinara.md) și KVN Moldova (kvn.md).

În data de 30 august 2019, deputatul PSRM a scris pe pagina sa de Facebook că cele două milioane de cetățeni ai Lituaniei, Letoniei și Estoniei care au făcut un lanț uman în 23 august 1989 împotriva ocupației sovietice sunt „gunoieri și prostituate”. 

Insultele au trezit nemulțumirea unioniștilor, care au declarat că vor depune o plângere penală pe numele lui Țîrdea. 

Știri actuale H1:

1.
PSRM fluctuează pe linia Kremlinului

Știri la subiect:

1. ФЕЙК: Сотрудничество с НАТО истощает наш бюджет

2. Богдан Цырдя: Предвыборные схемы Додона или „великий комбинатор ” молдавской политики

3. Предвыборные схемы Додона или „великий комбинатор ” молдавской политики

4.Багамский европровод социалистов Додона

Opinii ROM