Autor: Serghei Ceban
SUA şi Rusia nu au găsit beneficii semnificative în urma confruntărilor militare. Pentru ambele ţări e mai simplu să ia un time out pentru a-şi soluţiona propriile probleme decât să alimenteze confruntările geopolitice. Este opinia expertului Regional Trends Analytics Serghei Ceban, exprimată în ajunul vizitei la Chişinău a consilierului preşedintelui SUA pentru securitate naţională John Bolton.
Moldova, Belarus şi Ucraina sunt regiunea tradiţională a confruntărilor geopolitice dintre Federaţia Rusă şi Vest: SUA, NATO şi UE. În ultimii 30 de ani, două dintre cele trei ţări au trecut printr-o perioadă difcilă: mai întâi războiul din Transnistria, iar peste 20 de ani soarta acestei regiuni a fost repetată de Ucraina cu Donbasul şi Crimeea. Ambele conflicte sunt „durerea de cap” a Moscovei şi Bruxelles-ului, dar nu-şi pierde din actualitate nici pentru interesele militare strategice ale Washingtonului. Presupunerea că turneul lui John Bolton este un prolog pentru următorul act al îndelungatului proces de divizare a acestei regiuni în sferele de influență ale Rusiei și NATO este absolut logică.
Teoria se înscrie perfect în context şi se potriveşte şi cu vizita ministrului rus al Apărării, Serghei Şoigu în Moldova. Cu toate acestea, scopul călătoriei lui Bolton poate fi altul. Nu este exclus că principalul motiv pentru acțiunile tactice actuale ale Moscovei și Washingtonului să fie o anumită „înghețare” a tensiunii în condiții de înțeles pentru ambele părți.
Lupta dintre Statele Unite și Rusia pentru influența regională a fost mai mult un tribut adus logicii consacrate și s-a dezvoltat aproape din deznădejde. Atât Moscova, cât şi Washington nu au găsit altă soluţie decât să menţină logica de reţinere reciprocă. În cele din urmă, situația a ajuns în impas, după care ar fi trebuit să urmeze fie o ciocnire directă, fie să înceapă negocierile. Eliberarea unei ţări mici şi sărace de sub dominaţia unui oligarh, este un obiectiv ideal ce poate justifica unirea oricui cu oricine. Între altele, distrugerea muniţiilor din Cobasna, de semenea, este un bun motiv pentru această uniune, mai ales în condiţiile în care ideea a fost promovată mai mulţi ani de SUA şi UE. Astfel, va fi totuşi ieşit din comun, dar în acelaşi timp logic dacă în timplu vizitei sale, Bolton va susţine iniţiativele ruşilor. Ce se va întâmpla în realitate, urmează să vedem, dar acum SUA şi Rusia trebuie să-şi demonstreze bunele intenţii.
Toţi actorii cheie din Europa au nevoie de o pauză. În SUA vin alegerile, UE aşa şi nu a găsit o soluţie pentru problemele sistemice din zonă, iar pentru Rusia este critică relansarea economiei. În alte vremuri, o ameninţare din afară putea să sustragă atenţia de la problemele interne. Doar că odată cu evoluţia spaţiului informaţional, acest truc funcţionează tot mai prost. Este mult mai dificl să „încălzeşti” oamenii cu ameninţări externe, iar problemele interne nu se rezolvă de la sine.
În aceste condiţii, e nevoie de noi solulţii, iar aceasta înseamnă că SUA şi Rusia vor încerca să ajungă la o înţelegere în cazul Moldovei şi Ucrainei.