Cifra săptămânii: 1/3

0 444

Doar un cetățean rus din trei are încredere în știrile difuzate de posturilor de televiziune controlate de stat: Pervîi Kanal și Rossia 1. Sunt datele celui mai recent sondaj publicat de Fundația opiniei publice (FOP).  

20% dintre ruși cred că în ultimii ani știrile televizate și-au pierdut din calitate. Este o perspectivă destul de pesimistă a tendințelor din televiziunea rusă, deoarece în 2015 doar 7% dintre cetățeni erau de această părere. Potrivit intervievaților, calitatea știrilor și a emisiunilor a scăzut din cauza lipsei informațiilor veridice, obiective și abundenței de propagandă și cenzură.

Nu este de mirare că încrederea față de știrile difuzate de televiziunile de stat din Federația Rusă a scăzut. Din cele 6400 de prototipuri de dezinformare ale Kremlinului, culese din 2015, peste 850 au fost difuzate de Prevîi Kanal și Rossia 1.

Să te uiți însemnă să și crezi?

Chiar dacă nu au încredere în știri, rușii le privesc. Datele sondajelor realizate în ultimii ani arată că televiziunea rusă își pierde încet, dar constant, audiența. Deși 85 la sută dintre intervievați afirmă că se uită la televizor, numărul persoanelor care o fac zilnic a scăzut de la 72% în 2015 la 52% în august 2019. Numărul celor care afirmă că nu se uită deloc la TV a crescut de la 2% în 2008 la 13% în august 2019.

Cu toate acestea, la fel ca în 2015, mai mult de jumătate dintre participanții la sondaj (52%) spun că nu ar renunța la televizor în favoarea altor surse de informații.


Sursa: https://euvsdisinfo.eu/figure-of-the-week-1-3/

Opinii ROM