Cifra săptămânii: 1,3 miliarde

0 331

Mass-media de stat din Federația Rusă va primi în 2020, 1,3 miliarde de euro din bugetul federal, potrivit proiectului de buget. Anul trecut pentru aceste ”necesități” a fost alocat un milliard de euro.  

Cel mai mare beneficiar este postul de televiziune RT (Russia Today), care, potrivit proiectului, va primi aproape 23 de miliarde de ruble sau 325 de milioane de euro. Faptul că finanțarea RT a crescut de-a lungul anilor este un lucru evident. Toată lumea știe acest lucru, precum și despre numărul de cazuri de dezinformare lansate de RT.

”Pervîi Kanal” va primi 92 de milioane de euro pentru a acoperi costurile de producere și achiziționare a conținutului. Subvenția va fi foarte binevenită, deoarece pierderile postului de televiziune au ajuns la 96 de milioane de euro anul trecut.

”Zvezda” este deținută de Ministerul Apărării din Rusia și are emisiuni, online-storys și programe radio. Succesorul ziarului oficial al forțelor armate sovietice, Steaua Roșie, va primi 29 de milioane de euro.

Ministerul Finanțelor din Rusia propune, de asemenea, alocarea a 339 de milioane de euro pentru finanțarea Companiei de Radiodifuziune de Televiziune, ceea ce înseamnă o pierdere evidentă pentru instituția de stat. Printre numeroasele posturi de radio și televiziune, VGTRK deține și canalul „Rossia 1”.

Un alt lider în mediul media controlat de Kremlin este holdingul Russia Segodnea, care nu are nicio legătură cu Russia Today, deși numele se traduce la fel. Russia Today, al cărui CEO este Dmitry Kiselev, include agenția de știri RIA Novosti, InoSMI și sucursala internațională a Sputnik. Subvențiile pentru acestea se vor ridica la 106 milioane de euro.

Și, în sfârșit, agenția informatională de stat, care și-a păstrat numele încă din epoca sovietică, TASS, va primi 41 de milioane de euro.

Potrivit Interfax, ponderea subvențiilor media în noul proiect al bugetul federal al Rusiei a crescut cu o treime, cifră care confirmă controlul special al Kremlinului asupra mass-media.

Sursa: https://euvsdisinfo.eu/figure-of-the-week-1-3-billion/

Opinii ROM