Cifra săptămânii: 55%

0 437

55% din toate mesajele distribuite pe Twitter în limba rusă despre prezența NATO în Țările Baltice și Polinia sunt generate de boți. Sunt rezultatele unui studiu realizat de Centrul de excelență al NATO Stratcom în perioada mai-iulie 2019. Datele vorbesc despre o activizare a boților în comparație cu primele trei luni ale anului. Atunci, proporția mesajelor distribuite de boți în limba rusă despre prezența NATO în statele baltice constituia 47%.

Despre ce scriu boții?

Boții de limbă rusă au fost interesați în special de exercițiile militare ale NATO care au avut loc în Țările Baltice și Polonia în această perioadă. O rețea de astfel de dezinformări este proiectată să acopere poveștile Sputnik-ului și să promoveze narațiuni mai largi, susținând că NATO încearcă să crească confruntarea cu Rusia, folosește pretexte false pentru a se apropia de teritoriile Rusiei și amenință securitatea internațională. În același timp, țările care participă la exerciții militare internaționale sunt prezentate de mass-media pro-Kremlin drept state dușmănoase și sărace.

Noutăți din lumea boților

O analiză pe termen lung a activității boților a relevat, de asemenea, schimbări dramatice în tactica lor pe Twitter. Întrucât platforma își propune să prevină informațiile false, atacatorii își schimbă tactica și comportamentul astfel încât să nu fie detectați. În ultimii doi ani, a crescut și numărul „roboților de știri”.

În „ecosistemul” dezinformării, „boții de știri” sunt folosiți pentru a distribui conținut de pe site-urile false de știri. Creșterea numărului acestora e cauzată, probabil, de faptul că acele conturi care pretind că sunt agenții de știri au mai puține riscuri să fie șterse de pe platformă.

Începând din vara lui 2017, Centrul de excelență NATO a studiat și apariția „mențiunilor-troll”: conturi false care doar transmit mesaje utilizatorilor. Scopul lor este de a completa conturile jurnaliștilor și instituțiilor cu feedback fals.

Așa cum dinamica acțiunilor coordonate de diseminare a informațiilor false și distorsionate pe Internet este în permanentă schimbare, este mai important ca niciodată să ne consolidăm capacitatea de a identifica aceste dezinformări, falsuri și propagandă.

Sursa: https://www.stratcomcoe.org/robotrolling-20193

Opinii ROM