Cine a fost primul sau cum să căutaţi sursa fotografiei (I)

0 550

Atunci când căutăm confirmarea sau infirmarea informaţiei transmise de o fotografie, trebuie să pornim de la trei criterii: data, locul şi sursa imaginii. În acest articol ne vom referi la cel din urmă criteriu, adică sursa imaginii.

Căutarea după imagini

În primul rând, fotografia originală o putem căuta cu ajutorul motorului de căutare Google. Cu acest instrument, în cererea de căutare vom folosi imaginea în loc de cuvinte. O încărcăm din propriul calculator sau introducem linkul pozei. Algoritmul Google este capabil să găsească pe web imagini similare sau identice vizual.  Mai mult, putem realiza căutarea inversă a imaginilor şi cu ajutorul serviciului TinEye, deşi, comparativ cu Google, posibilităţile acestuia sunt destul de limitate.

La ce trebuie să atrageţi atenţia:

  1. Ar trebui să ne intereseze imaginile cu cea mai mare rezoluţie, deoarece acestea sunt supuse cel mai puţin redactării şi recopierii pe hard disk.
  2. Dacă avem câteva imagini cu aceeaşi rezoluţie, fişierul cu cea mai mare dimensiune sau care conţine meta-date va fi şi cel mai aproape de original.
  3. Pe Google putem sorta imaginile după data publicării. Pentru a face acest lucru, la căutarea imaginii în setul „Instrumente de căutare” treceţi la fila „Time” şi selectaţi perioada dorită. Evident, cea mai veche imagine va fi şi cea mai aproape de original.
  4. Este important să recitiţi legendele fotografiilor, deoarece două imagini absolut identice ar putea avea descrieri diferite. Este una dintre cele mai răspândite metode de creare a falsurilor. Să luăm, spre exemplu, cazul când la o fotografie cu tancuri americane „Abrams M1” a fost adăugată o legendă falsă, conform căreia tancurile ar fi fost văzute în Donbas.
  5. Pentru a crea un fals, fotografia poate fi cadrată şi chiar repoziţionată „în oglindă”. Prin urmare, în cazul când căutarea inversă pe Google nu dă rezultate, încărcaţi şi căutaţi imaginea poziţionată „în oglindă”.
  6. În cazul când căutarea după o imagine clară nu dă rezultatele scontate, blurarea vă ajută să obţineţi rezultate noi. La blurarea imaginii, algoritmul Google se concentrează pe contururile generale ale acesteia, nu pe detalii anumite. Acest lucru poate da uneori rezultate diferite.

Căutare avansată pe Google

  1. Căutare după cuvinte cheie.
  2. Căutare după dimensiunea imaginii (mare, medie, mică, mai mare decât o anumită rezoluţie], cu dimensiuni exacte).
  3. Căutare după culoare (orice culoare, alb-negru, transparentă, de o culoare anumită).
  4. Căutare după tip: feţe, fotografii, ilustraţii, grafică, animaţie.
  5. Filtrare după timp (în 24 de ore, într-o săptămână, într-o perioadă anumită).
  6. Căutarea imaginii după tipul licenţei (cu drept de utilizare, cu drept de utilizare şi redactare, utilizare în scopuri non-comerciale).
  7. Puteţi limita căutarea după site sau domeniu, adăugând operatorul [site-ul] la cererea de căutare.

 Informaţiile despre autor se află în denumirea fişierului

Deseori utilizatorii de Internet descarcă poze de pe reţelele sociale, după care le publică în contul lor, fără să indice numele autorului. Aşa s-a întâmplat şi cu fotografia acestui băiat, în ianuarie 2014.

Poza a devenit renumită în lume, după ce utilizatorul de Tweeter @americanbadu, cu 187 de mii de abonaţi, a publicat această fotografie susţinând că a fost făcută în Siria, iar băiatul din imagine stă culcat între mormintele părinţilor săi, ucişi de susţinătorii regimului Bashar al-Assad. În realitate, poza a fost făcută în Arabia Saudită de către fotograful Abdul Aziz al Otaibi, fiind un proiect artistic. Băiatul din poză este nepotul autorului. Jurnalistul olandez Harald Doornbos a reuşit să stabilească contextul real al fotografiei. El a găsit autorul imaginii şi i-a luat un interviu.

Utilizatorii reţelor sociale lasă urme ale activităţii lor online: postări, comentarii, check-in-uri, evenimente la care au participat, interacţiuni cu alţi utilizatori. Analizând aceste informaţii, ne putem crea o imagine mai clară despre veridicitatea sursei fotografiei, dacă autorul a avut ocazia să fie martor la evenimentele redate în poză.

Sursa: https://www.stopfake.org/ro/cine-a-fost-primul-sau-cum-sa-cautati-sursa-fotografiei/

Opinii ROM