Corneliu Popovici, ministrul Educației, Culturii și Cercetării

0 3.556

Corneliu Popovici este doctor în filozofie, a fost conferențiar universitar la Academia de Administrare Publică pe lângă Președintele Republicii Moldova. În septembrie 2006, Popovici a fost numit, printr-un decret semnat de președintele de atunci, Vladimir Voronin, în funcția de vicedirector al Academiei de Administrare Publică.

În martie 2008, tot prin semnătura lui Voronin, Popovici a fost demis. În perioada 2011 -2015 a fost vicepreşedinte al Societății pe Acțiuni „DAAC Hermes”, condusă de consilierul comunist în CMC și candidat PCRM pentru funcția de primar al municipiului Chișinău în 2015, Vasili Chirtoca.


Odată cu instalarea lui Igor Dodon în scaunul de şef al statului, în 2017, acesta a revizuit membrii Comisiei Naţionale de Heraldică. Astfel, preşedinte al comisiei a devenit Corneliu Popovici. El este unul dintre susţinătorii ideii lui Igor Dododn din 29 martie 2012 de a iniția un referendum de schimbare a drapelului național al Republicii Moldova (tricolorul), prind drapelul moldovenesc al lui Ştefan cel Mare.
Popovici este în relaţii apropiate cu reprezentanţii comunităţii ruşilor din Republica Moldova şi participă activ la toate evenimentele ce promoveză cultura şi ştiinţa Rusiei. 

Corneliu Popovici este şi unul dintre autorii de tristă faimă ai manualelor de istorie integrată, repartizate în şcoli în 2006, la indicaţia preşedintelui de atunci Vladimir Voronin.  Manualul de istorie integrată era unul profund antiromanesc. Dincolo de o ținută grafică aparte, abunda în texte propagandistice sovietice şi comuniste, cu numeroase acuzaţii la adresa României, dar şi cu imagini ale foştilor şi actualilor lideri comunişti.

Corneliu Popovici atacă constant partidele pro-Europene și promovează narativele PSRM și în mod special ale președintelui Igor Dodon. Sistematic participă în emisiuni și este citat de instituțiile media afiliate PSRM. 

În data de 14 noiembrie 2019, fostul consilier al președintelui Igor Dodon devine noul ministru al Educației, Culturii și Cercetării în așa numitul Guvern tehnocrat, condus de Ion Chicu. Apropo, prim-ministrul Ion Chicu de asemenea a fost consilierul șefului statului.

Popovici ajunge în fruntea ministerului după ce deputații PSRM și PDM i-au acordat vot de neîncredere Guvernului Sandu. Peste noapte, candidatul propus de președintele țării pentru funcția de prim-ministru, Ion Chicu, și-a strîns echipa și a elaborat Programul de guvernare, descris în 24 de pagini.

Corneliu Popovici a declarat pentru 2018 un salariu de aproape 138 de mii de lei, doua terenuri extravilane si trei apartamente.

Știri relevante:

1. Corneliu Popovici, deranjat de faptul că Moldova 1 a difuzat o ştire despre un grup de oameni care au cerut demiterea lui Igor Dodon
https://www.prime.md/ro/corneliu-popovici-deranjat-de-faptul-ca-moldova-1-a-difuzat-o-stire-despre-un-grup-de-oameni-care-au_94393.html

2. Sistemul educației din Moldova se ruinează
http://ntv.md/index.php?newsid=11628

Opinii ROM