Cum identificăm un fake foto

0 295

Este cel mai popular şi, în acelaşi timp, cel mai simplu de identificat. De obicei, pentru a stabili veridicitatea unei poze pe internet e nevoie de câteva secunde. Pentru aceasta există câteva modalităţi. Dacă suntem utilizatori Google Chrome, e destul să faceţi clik dreapta pe poză şi să selectaţi „căută imaginea pe Google”.

În caz că utilizaţi un alt browser, care nu are opţiunea de a căuta imagini, poate fi instalat un plugin special. Spre exemplu, acesta funcţionează foarte bine: Who stole my pictures. Avantajul este că acesta caută nu doar pe Google, dar şi pe Yandex, şi Tineye.

Dacă nu aveţi Chrome şi nici posibilitatea de a instala un plugin, puteţi reuşi şi fără ele. Pentru asta, în orice browser deschideţi o filă nouă a Google, categoria imagini. Trageţi cu mouse-ul poza suspectă, duceţi-o de pe site pe pagina Google şi plasaţi-o la „căutare”.

Aceeaşi modalitatea poate fi utilizată şi atunci când căutaţi imagini salvate pe hard discul computerului.

În urma acestor acţiuni veţi putea verifica concomitent două aspecte importante. Primul: este imaginea originală sau a fost editată. În cazul nostru, observăm că au fost adăugate flăcările pentru a o utiliza ca ilustrare la Doneţk care a fost „bombardat”.

Un alt aspect important este verificare datei când a fost publicată imaginea, precum şi ce conţine de fapt poza.

Opinii ROM