Curtea Europeană pentru Drepturile Omului susține hotărârea privind genocidul sovietic în Lituania

0 265

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului susține hotărârea privind genocidul sovietic în Lituania

Apelul a fost depus de Kęstutis Rakauskas, avocatul apărării pentru Stanislovas Drėlingas, fost ofițer KGB găsit vinovat de genocid în Lituania, pentru rolul său în operațiunea de reținere a lui Adolfas Ramanauskas-Vanagas, unul dintre liderii partizani lituanieni și soția sa, în 1956.

Un grup de șapte judecători CEDO a decis în martie că hotărârea nu încalcă drepturile fostului ofițer KGB. Cu toate acestea, avocatul său a dorit ca hotărârea să fie revizuită de un complet format din 17 judecători.

Curtea de la Strasbourg a confirmat explicația Curții Supreme a Lituaniei potrivit căreia exterminarea sistematică a partizanilor lituanieni de către regimul sovietic ocupant a constituit un genocid împotriva națiunii lituaniene. CEDO a acceptat că partizanii lituanieni și susținătorii lor „au jucat un rol esențial în protejarea identității naționale, a culturii și a conștientizării naționale în Lituania”.

Cel puțin 50.000 de oameni au luat parte la mișcarea de rezistență armată care a început după ce trupele sovietice au ocupat Lituania pentru a doua oară în 1944. Mișcarea a durat până în anul 1953.

Sursa: https://www.lrt.lt/naujienos/news-in-english/19/1096142/european-human-rights-court-upholds-landmark-ruling-on-soviet-genocide-in-lithuania?fbclid=IwAR1KY5F5XpXD2WkAI7JbYUswcbnkb86Q7wqdm0ro_V_DtROza7RiHUUVSgM

Opinii ROM