Dezinformare marca pro-Kremlin în șase limbi

0 269

Șase limbi utilizate pentru lansarea dezinformărilor despre protestele vestelor galbene din Franța! Presa pro-Kremlin a utilizat pe Twitter limba germană, italiană, spaniolă, olandeză, poloneză și suiedeză pentru a răspândi informații părtinitoare despre aceste manifestaţii.

Folosind un model de cercetare al Consiliului Atlantic și al Institutului Internet Oxford, EUvsDisinfo a verificat dacă traficul pe Twitter în aceste discuții a fost manipulat sau nu.

Conform metodei, o tendință de Twitter care nu este manipulată obține un CTM sub 12. Dacă CTM este mai mare de 12, ar putea însemna că discuția a fost manipulată pentru a merge într-o direcție dorită sau că această manipulare a fost un succes.

Potrivit sursei citate, discuțiile online despre vestele galbene în șase limbi, cercetate în perioada 10 noiembrie 2018 – 10 aprilie 2019, au atins niveluri de la 13,2 până la 43,2. Cele mai mari scoruri au fost obținute în Twittersphere suedeză, olandeză și germană. Cu toate acestea, chiar și indicatorii mai mici, între 13 și 20, evidențiază o manipulare semnificativă a conversațiilor pe Twitter.

În discuțiile în limba spaniolă și germană de pe Twitter, RT este cea cu cele mai multe legături partajate despre veste galbene.

Fie că vorbești limba rusă, fie că nu, EUvsDisinfo afirmă că  dezinformarea din jurul vestelor galbene se extinde dincolo de această limbă. Și dacă discutați despre protestele vestelor galbene într-una din cele șase limbi analizate, este posibil să vorbiți nu cu oameni interesaţi de o conversație reală, ci cu roboți pro-Kremlin, al căror obiectiv este manipularea şi distragerea atenției.

Sursa: https://euvsdisinfo.eu/disinformation-export-in-6-languages/

Opinii ROM