Dezinformare Vedomosti.md: „SUA controlează totul în Moldova”

0 545

Publicația pro-Kremlin Vedomosti.md apelează din nou la textele manipulatoare pentru a-și dezinforma publicul.

De cele mai multe ori, aceste narațiuni sunt unidirecționale iar scopul lor este de a oferi informații de natură politică cu o poziție favorabilă elitei conducătoare. Astfel, publicația creează o anumită percepție în mințile cititorilor, consolidând în același timp poziția clanurilor politice, care controlează la rândul lor informațiile oferite.

Care este dezinformarea?

Sursele dezinformării sunt aici și aici

IPAH a identificat două surse de dezinformare, însă, dacă faceți clic pe link-uri, veți observa că acesta este același material publicat pe site-urile a două publicații online afiliate formațiunii pro-ruse PSRM. Publicul Vedomosti nu este la fel de vast ca cel al publicației Komsomolskaya Pravda, de aceea, ca materialul să câștige mai multă audiență, a fost publicat și pe site-ul kp.md.

Dezinformarea este inserată

Nu au fost furnizate dovezi. Este vorba despre o dezinformare repetată, în care lipsesc faptele concrete care ar demonstra că țările spațiului post-sovietic sunt dependente de influența SUA.

Moldova este un stat independent și suveran, așa cum este specificat în Constituție. Dezvoltarea relațiilor diplomatice ale Moldovei cu Statele Unite a început în 1991, când Statele Unite au recunoscut independența Moldovei față de URSS. De atunci s-a născut o colaborare prin intermediul diverselor programe de susținere în mai multe domenii. Programele vizează asistența Moldovei în consolidarea instituțiilor democratice, îmbunătățirea condițiilor de trai, precum și protejarea frontierelor recunoscute la nivel internațional.

„Potrivit unor surse”, de cele mai multe ori aceasta sintagmă este folosită atunci când autorul nu are surse. Prin urmare, Vedomosti inventează pur și simplu unele informații pe care le “argumentează” prin „unele surse raportează”.

Informațiile precum că bussinesmanul Vlad Plahotniuc a fugit din Moldova prin Transnistria au fost făcute publice de către șeful Poliției de Frontieră a Moldovei, Rosian Vasiloi, în timpul unei emisiuni la  unul dintre posturile private de televiziune. Cu toate acestea, faptul că aceast lucru s-ar fi întâmplat cu ajutorul serviciilor secrete americane nu a fost menționat.

„Statele Unite ale Americii au fost și rămân principalii parteneri strategici ai Moldovei în eforturile sale de a deveni o țară liberă și democratică”, a declarat premierul Maia Sandu, în 13 iulie, în timpul unei întâlniri cu David Hale, sub secretarul de stat al SUA.

Opinii ROM