Dezinformarea a accentuat tensiunile dintre Serbia și Muntenegru după ce mass-media a prezentat în mod eronat legea privind libertatea religiei

0 548

Contradicțiile create în jurul Legii privind libertatea religiei în Muntenegru au fost utilizate de către laboratoarele de dezinformare din regiunea Balcanică pentru a diviza și mai mult societatea. Practica utilizată se aseamănă cele utilizate anterior în Ucraina, Armenia și Georgia.

Adoptarea de către Parlamentul Muntenegrului, în 27 decembrie 2019, a Legii privind libertatea religiei a atras atenția mass-media din toată regiunea, în special a celei din Serbia. Subiectele s-au referit mai mult la prevederile legate de proprietatea Bisericii Ortodoxe Sârbe din Muntenegru. O analiză a tot ce a scris presa atunci, arată și abordări corecte, dar și o abundență de elemente de propagandă, dezinformare și fake news, care au atins cote maxime în prima săptămână a lunii ianuarie 2020.

Sursele raportărilor false includeau instituții media care își au sediul în Serbia, cu proprietari locali, cât și unele portaluri ruseștei care scriu în limba sârbă (Sputnik), dar și unele site-uri de știri din Muntenegru. Acestea au răspândit deseori informații manipulatorii, neverificate, create de unuii utilizatori ai rețelelor sociale, cât și declarații ale politicienilor ruși, ai celor din Muntenegru, sârbi și reprezentanților clerului.

Sursa: http://euromaidanpress.com/2020/02/24/disinformation-sharpened-tensions-between-serbia-and-montenegro-as-media-misrepresented-religion-freedom-law/

Opinii ROM